anton pavlovics Creative Commons License 2008.03.30 0 0 5396

A szimpátia kölcsönös, ezért is folytatok olyan heroikus, ámde szemmel láthatóan eredménytelen küzdelmet a okosításodért.

 

Úgy látszik tényleg létezik az állapot, amikor valaki mentális befolyásoltsága miatt teljességgel képtelen a valóságérzékelésre. (Rendszerváltás kornyékén volt ezzel nagyon karakterisztikus tapasztalatom, ha érdekel off-ban elmondom.)

 

Volt itt néhány releváns és inkább technikai vitapont, anélkül hogy túlspiláznám, zongorázzuk csak le őket.

 

1. GDP/NMP vs. GNI

Az első táblázat fejléce, a második táblázat fejléce és különösen a második táblázat Megjegyzése.

Szóval még mindíg GNI? Publikáltak GDP-t az ántiban?

 

2. A szovjet megszállást/befolyást elszenvedő, quesling kormányokkal ellenőrzött országok növekedése elmaradt Európa boldogabbik felétől. - nyers adat 

1. táblázat, szocialista országok átlaga és EU13 sorok összevetése.

Szóval a szocializmus bírta a tempót?

 

3. Növekedési tartalék.

Talán ismered a fogalmat. Te mondod, hogy Magyarország egy lerombolt (háború), kifosztott (jóvátétel) ország volt. Az alacsonyabb indulószint miatt mennyivel is kellett volna felette lennünk a fejlettebbek klubjának? (Ha nekem nem hiszel, nézd meg, ma mennyivel gyorsabban fejlődnek a lemaradottak ez élenjárókhoz képest! Persze ez a Gyurcsány vezette Magyarországra, aki önmagában a szoci gazdasági balfaszizmus megtestesítője, mindez nem igaz.)

 

4. GDP értékelés

A szocialista táborban megtermelt javak sokszor nem valós igényeket elégitettek ki. Nehezen kezelhető, milyen arányt is képviseltek mindezek, de a jelenség létezését a 6. pontban leírt következmények is bizonyítják. (Pl. igen sok nyersvasat csapoltunk, meg volt magyar gyapot, csak nem lettünk igazán boldogok tőle.)

 

5. Magas felhalmozási ráta

Alapjaiban a zsákutcás fejlesztésekre és főleg a fegyverkezésre. Következményeként a fogyasztás még a potenciálhoz képest alacsonyabb volt. Ezt látták Kádárék és tömték a pofánkba a külföldi hitelekből vett zsemlét (hogy számodra is érthető módon egyszerűsítsek kicsit, és hogy felvillansak ismét valami párhuzamot a büszke utódokal.)

 

6. Az igazság pillanata

Amikor kifulladtak a patyomkin gazdaság erőforrásai és a szocialistának nevezett diktatúrák kártyavárként omlottak össze, ki kellett takarítani Augiász istállóját. Lásd 2. táblázat sorait. Mindenütt visszaestek. Megintcsak lehet vitatkozni, hogy ez mennyire a SZU piacok és mennyire a szoc rendszer sara, mindenesetre a Kornai elég egyértelmű. Meglepő módon azt is kiemeli, hogy gyakorlatilag törvényszerű volt, ami itt történt (se a mértéke se az irány nem kirívó).

(Ezzel kicsit vitatkoznék - egyébként veled szövetségben (:-) - de itt most ez lényegtelen.)

 

7. A zsákutca indirekt bizonyítéka - a kilábalás

Az igazodási folyamat megtörténte után a szocialista országok felvették azt a növekedési ütemet, amelyet a fejlettségbeli különbségek indokolnak. (3. táblázat) 60 év divergenciája után a béketábot országai elfoglalták az őket megillető helyet az európai országok között, végre elszakadtunk Azsiától. (Szegény Kornai, akkor még nem látta, mi lesz a Miniszterelnök Úr hatalommegtartási kalandorkodásának ára.)

S egyébként is boldogok lehetünk: végre van deviza rendes autóra is pl. és nem kell a nagyságos pártállamban megszokott 8 évet se várni rá (Ne jöjj azzal, hogy nálatok a pártbizottságon csak 1 évet kellett (:-) !!)

 

Saját szavaimmal foglaltam össze a dolgokat, ha úgy gondolod Kornaitól idézetekkel is kereshetsz hozzájuk. 

 

Szóval kedves tevém, felvetődik a fenenagy kérdés, hol tanultál Te ekonómiát, ha ennyire egyértelmű dolgokról próbálod állítani az ellenkezőjét ?

 

Az egész ügyet meg mégiscsak úgy foglalhatjuk össze, hogy Kádár lázadását és hazaárulását, aminek emblematikus eseménye az orosz fegyveres erők behívása volt a törvényes magyar kormány által vezetett szabadságharcra, még a rabszolgák jóllakatásával se lehet mentegetni.

 

Természetesen Te olyan véleményt képviselsz, ami tetszik. Ebből még csak az sem következik, hogy pl. mi nem tudunk eszmét cserélni (az erősen monlogizáló jellegek ellenére sem). Havas kisasszonynál viszont nem ilyen egyszerű a helyzet. Hogy miért, azt hagy ne én mondjam el kivételesen, idézd fel Sólyom indoklását, miért nem jegyezte ellen a Gyula kitüntetését. A legutóbbi katyni sztori, ahol elfogott lengyel tiszteket mészároltak le (nem voltál Te katonatiszt?) pedig egyértelműen bebizonyította - bár csúnya a szó - egy bolsevista luvnyát tartunk a parlamentben és a fővárosi közgyűlésben.

 

Ne vedd túlságosan a lelkedre, amíg nem kell lőnünk egymásra sokkal jobban tisztellek, mint azokat a szemforgatókat, akik mindezt gondolják, de nincs bennük gerinc, hogy kiálljanak világukért. Vagy mást gondolnak éppen, de gyomorforgató eszközökkel és kizárólag hatalmuk megtartása érdekében teszik, amit. Ahogy tisztelem a svájcisapkás szoci küldöttet, aki szilárd világából kiindulva két pillanat alatt megértette, milyen mértékben káros szélhámos a gumigerincű miniszterelnök. Ezzel együtt sajna az a helyzet, hogy a magyar nemzet szempontjából Gyurcsány ezzel együtt sokkal elfogadhatóbb struktúrát képvisel, mint az öreg ősbolsi. 

Előzmény: PuPu (5333)