Kara-Indas Creative Commons License 2008.03.29 0 0 5895

Fülöp evangéliumában az áll, hogy Mária Magdolna volt „Jézus legszeretettebb asszonya”, „Jézus jobban szerette őt, mint a többi tanítványát”, és „gyakorta szájon csókolta”. Egyesek szerint a kézirat olyan rossz állapotban maradt fenn, hogy nem lehet tisztán kiolvasni, hogy pontosan hol is csókolta meg Jézus Máriát. Ennek ellenére a kutatók szerint a Nag Hammadi-iratok azt bizonyítják, hogy Mária Magdolna nem csak egy volt a többi tanítvány közül, hanem különösen szoros kapcsolatban álltak Jézussal: Krisztus és Magdalai Mária férj és feleség voltak! A kopt nyelvű szövegek ugyanis a koinonosz kifejezést használják Máriára, amit Susan Haskins ’ágyas’-nak vagy ’társ’-nak fordított. Egyesek úgy tudják, hogy a társ szót abban a korban az arameus nyelvben ’ara’ értelemben használták.

 

----------------------------------------------------

 

 

Arámi מגדלא (Magdala), héber מגדל (Migdal) 'torony'

 

All four gospels refer to a follower of Jesus called Mary Magdalene, and it has always been assumed that this means "Mary from Magdala", though there is no information to indicate whether this was her home, her birthplace, or whether she had some other connection with the place. Most Christian traditions assume that she was from the place the Talmud calls Magdala Nunayya, and that this is also where Jesus landed on the occasion recorded by Matthew.

 

 

A Talmud két Magdala nevű helységet említ, az egyiket a Jarmuk folyó mentén, Umm Qaishoz (az ókori Gádarához) közel, amelyet ezért Magdala Gadarnak is hívnak.

 

 

 

A másik Magdala azonban, amelyet ugyancsak a Talmud említ, sokkal ismertebb ennél. A neve Magdala Nunayya, 'a halak Magdalája'. A Galileai-tó nyugati partján fekszik, mintegy 15 kilométernyire északkeletre Názárettől. Josephus szerint (III, 10) a rómaiak semmisítették meg a gazdag várost az első zsidó háborúban. Ő  atelepülésnek a görög Tarikhaia elnevezését közli, amelynek jelentése: 'a hely, ahol a halak sósak'. A telepesek 1910-ben Migdal néven alapítottak új várost a romok helyén.

Előzmény: Kidara (1882)