ghoezeke mate Creative Commons License 2008.03.28 0 0 514
Bizonyos mértékig igazad is van és nincs is. Ez a csiga egy markáns egyedi téralkotás, nem hasonlítható a sok jellegtelen modernista épülethez. Nem hiszem, hogy ilyen rövid idő alatt el fog öregedni. A csigával az a baj, hogy nem egy szűk térre való, a valóság nem azonos esztétikai élményt nyújt a tervezőasztalokon idealizált ábránddal. Továbbá a baj az ötletszerűséggel van, nem ismételnék.
A Nagykörútnak valóban van egyfajta varázsa, magam is sokszor próbáltam megfejteni a lelkét. Nem egységes stílusú, először is. A házak zöme XIX. századvégi ismeretlen kismesterek alkotása, mindenféle eklektikus elemet használtak. De emellett (főleg a kapcsolódó tereken) minden más stílus is él. Klasszicista (Üllői sarkon a laktanya), poszt-szocreál (ugyanitt), szecessziós (Iparművészeti, és még néhány ház), acélcsarnok (Nyugati), neoreneszánsz (Házasságkötő), strukturalista (Metro), posztmodern (West-End), és még talán más is, ha tüzetesen végigvizsgáljuk a körútat.
A titok (és aminek elfelejtése miatt itt szemrehányásokkal illetem a Szervita téri koncepciót), hogy mindenki alkalmazkodott egy rendhez, beépítési magassághoz, funkcionális rendhez (fszt üzlet+emelet lakás), tiszteletben tartották a meglévő értéket és le nem írt hagyományokat.
Előzmény: Gergo77 (512)