luigi- Creative Commons License 2008.03.28 0 0 23169

Nem tudom az okát, de szvsz valószínűleg csak esztétikai szempontok uralkodhatnak az ilyen csészék kialakításánál. Azért vannak nekem is elméleteim:

 

1. Amit írtál, az a mosogatás. Ez elég logikus lehet, mert ezek a poharak általában vendéglátó egységekben használatosak, és ott nagyon is számít, hogy minél könnyebben/gyorsabban lehessen mosogatni és ne legyen benne törés ahova a kávé egy idő után be tud rakódni.

 

2. A vizuális mennyiség is lehet fontos. Elég kicsi ital a presszó (főleg ristretto) és ha a csésze kialakítása kúpos, többnek látszik benne a kávé, mintha sík alja lenne.

 

3. A lefolyás. Ha nem törik meg a pohár hanem az oldalán folyik le a lötty, egyrészt a krémje szebb lesz, nem lesz benne annyi nagyobb bubi ami a becsapódás következtében keletkezik. Másrészt az első cseppek érkezésekor nem fröcsögteti össze a pohár oldalát annyira.

 

Előzmény: DJG (23165)