artcopy Creative Commons License 2008.03.28 0 0 1127
Én már másodszor kapom meg ennek az állítólagos cigány értelmiséginek a böfögését. Csak azt tudom mondani, hogy álmodik a nyomor! Nem felháborító ez a buta írás, barátaim, hanem nevetséges. Én éveken keresztül tanítottam cigánygyerekeket, van elég tapasztalatom. Példák özönével tudnám illusztrálni a mentalitásukat, az életről való felfogásukat. Elszomorító, és csak a többségi nemzet kihasználásán alapul.
Véleményem szerint a politikus réteg önös érdekeket néző viselkedésén alapul a jelenlegi helyzet. A politikusok nem mernek a témához nyúlni, mert kell nekik az a néhány százezer szavazat, és úgy gondolják, így vagy úgy majd megoldódik minden. Addig is lubickolhatnak a zsíros javadalmaikban. Mit érdekli őket a faluk helyzete, a magyarok rossz közérzete, csak nekik meglegyen a betevő kaviárjuk.
Azt írja ez a főiskolára járó cigány, hogy hosszú időn keresztül kiközösítettük őket. Hát talán tetszett volna megpróbálni beilleszkedni! Egy populációban - legyen az állati, vagy emberi - mindig a kisebbség alkalmazkodik a többségi normákhoz. Ha nem, akkor kiközösítik, kiverik, de lagalább is elhatárolódnak tőlük. Ez természeti törvény. Hát itt is ez történt.
És papolhat bármit a liberális aljanép, ez nekünk nem tetszik. Az, hogy a mi pénzünkön élnek, s ezért még meg is vetnek, terrorizálnak bennünket. (Dolgozzanak a magyarok, mondta az egyik tanítványom)
Nem tudom miről beszél ez a főiskolás, hogy "mint látható, mi sokkal gyorsabban fejlődünk, mint a magyarok." Miből látható? És miféle fejlődésről beszél? Mert ebben az 1400 fős kis faluban, ahol most élek, már tíz év óta semmiféle fejlődés részükről nem tapasztalható. Ahhoz pedig, hogy többen legyenek nem 1-2 évtized, hanem 1-2 évszázad kell. Addig meg majdcsak megjön az esze a többségnek. (Mert mi tagadás, elég birkák vagyunk. Már Kossuth is megmondta, ha megdobnak kővel, dobd vissza mennykővel!)
Végezetül azzal a tapasztalatommal zárom, hogy a cigányság részéről semminemű együttműködési hajlamot, életviteli változást, a maguk felemelésre irányuló hajlandóságot nem tapasztalok. Magukért semmit nem tesznek, nem is akarnak, amíg az állam - vagyis mi - eltartja őket. Csak várják - s most már követelik is - a sült galambot, mindent, amiért más megdolgozik.
Azért még ideírom kanadai ismerősöm levelének egy részletét, amely arról szól, hogy többek között miért utasították ki a magyar cigányokat Kanadából. Tehát: kaptak lakást, segélyt, a gyerekeknek iskolát nyitottak. Néhány hét után mentek a polgármesterhez, hogy a kanadai gyerekek iskolájában úszómedence is van, az övékben miért nincs? Ez a tipikus cigány mentalitás, ha az ujjad nyújtod, az egész kezed kell. Valahogy mindig kipróbálják, meddig mehetnek el a lejmolásban.
Hát egyelőre ennyi.