RedDevilAngel Creative Commons License 2008.03.26 0 0 35836
"Magánkézben van a cseh kórházak kétharmada

* MTI - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. március 26., szerda 10:28

Csehországban az elmúlt év végén 192 kórház működött, ezek kétharmada már magánkézben van. A prágai Egészségügyi Információk és Statisztika Intézete (ÚZIS) a jövőben a hotelekhez hasonlóan csillagokkal értékeli a kórházak színvonalát.

A cseh állam tulajdonában jelenleg már csak 20 kórház van, köztük vannak azonban a legnagyobbak, a 11 egyetemi kórház is, derült ki abból a hivatalos kimutatásból, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a prágai Egészségügyi Információk és Statisztika Intézete (ÚZIS). Az egészségügyi tárca már elkészítette azt a tervet, amely szerint ezeket az egyetemi kórházakat a jövő évtől kezdve részvénytársaságként működtetnék tovább.

A részvénytársaságok az érintett egyetemek és az állam közös tulajdonában lennének. A témáról éles, nyilvános vita folyik, mert a polgári demokrata tervről a két kisebb koalíciós partnernek - kereszténydemokratáknak és a zöldeknek - valamint az ellenzéknek és maguknak az érintett egyetemeknek is eltérő a véleményük.

Az állami kórházakon kívül egyebek között 25 kórház a regionális, és 20 kórház a városi önkormányzatok tulajdonában van, amelyek az intézményeket egyben működtetik is. A fizikai vagy jogi magánszemélyek kezében lévő, hivatalosan privát egészségügyi intézménynek minősített kórházak száma a kimutatás szerint összesen 122.

Ez utóbbi csoportba tartozik az a mintegy 50 kórház is, amelyeket a régiók kereskedelmi részvénytársaságokká alakítottak át. A részvények 100 százaléka jelenleg a régiók önkormányzatának a kezében van, de a jövőben nem kizárt a magántőke bevonása.

A csehországi kórházak minőségét országos szinten senki sem hasonlítja össze, s átfogó módon nem értékeli. Az egészségügyi minisztériumnak néhány éve ugyan van már egy ilyen kimutatása, de az nyilvánosan nem hozzáférhető, s kimondottan a tárca érdekeit szolgálja.

A kórházak minőségének értékelését központi intézet készíti elő. "Nagyon reális, hogy a jövőben csillagokkal fogjuk mérni a kórházak minőségét. Ez nagyon megkönnyíti majd a páciensek tájékozódását" - mondta újságíróknak Pavel Kozeny, a Nemzeti Referencia Központ igazgatója.

A központ elsőként a csehországi szülészetek listáját állította össze, amely alapján már most tájékozódhatnak a gyermeket váró asszonyok. Az ÚZIS honlapján már hozzáférhető a csehországi kórházak listája is, egyelőre minőségük megjelölése nélkül.

"Minden kórháznál részletesen meg van adva, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt. Miután Csehországban szabad orvosválasztás van, a betegek maguk választhatják ki a saját szempontjaik szerint nekik leginkább megfelelő egészségügyi intézményt" - fejtette ki Pavel Kozeny. "
http://index.hu/politika/kulfold/cseh3526/