Törölt nick Creative Commons License 2008.03.26 0 0 35832
hírek: Tökebevonás helyett forráselvonás a halasi Kórházban

Pet Tisztelt Címzettek!

Alulírottak az alábbi tények és azokat alátámasztó bizonyító iratok becsatolása mellett felhívjuk a város polgármesterét és képviselő testületét, hogy súlyos, szándékos szerződésszegés miatt azonnali hatállyal bontsa fel a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Kht működtetési, beruházási és vagyonhasználati valamint közhasznú szerződését a befektető budapesti székhelyű HospInvest Rt-vel.

A bizonyítékok megsemmisítése, illetőleg a további károkozás megakadályozása céljából azonnali hatállyal függessze fel a Kórház Gazdasági Igazgatóját, és intézkedjen felelős személy kijelöléséről. Kötelezze a kórház ügyvezetőjét a bizonyítékok jelentős részét tartalmazó szintén kórházi tulajdonú általa a kórházban és a lakásán használt számítógépek azonnali átadására vagy intézkedjen azok lefoglalásáról.


Indoklás:
Kiskunhalas Város Önkormányzata 2004. évben az egészségügyi feladatok ellátásához illetve a kórházi ingatlanok felújításához és rekonstrukciójához tőkebevonás céljából és ígéretével értékesítette a Semmelweis Kórház Kht-t, mint gazdasági társaságot. Vevők a HospInvest Rt illetve a Halas-Med Kht, előbbit befektetőként, utóbbit szolgáltatóként megjelölve.
A 2004 évi hivatalos cégadatok szerint a befektetőként jelentkező HospInvest Rt-nek összesen 24 millió Ft saját tőkéje, 190 millió Ft kölcsöne illetve hitele, valamint 215 millió Ft-os eszközértéke volt, melyből kapcsolt vállalkozással szembeni követelés 98,8 millió, áruszállításból származó követelés 1,8 millió Ft volt. Halas-Med eszközértéke alig haladta meg a 6 millió Ft-ot. Saját tőkéje a jegyzett tőkét sem érte el, kiegészítő melléklete szerint pedig semmiféle tényleges tevékenysége, apparátusa nem volt a megalakulása óta! E két cég mindössze 57 millió Ft-ért megvásárolta az Önkormányzattól a közel évi 4 milliárdos forgalmú Semmelweis Kórház Kht-ban levő 100 %-os üzletrészét.
A HospInvest Rt a négyoldalú (Önkormányzat, Kórház, HospInvest, Halas-Med) beruházási és vagyonhasználati szerződés I. fejezet 3. pontjában vállalta, hogy 2004-2010 között bruttó 1.792.500.000 Ft-ot fordít épületrekonstrukcióra.

1. A befektető fenti kitételt sajátosan értelmezve a kórházi OEP- bevételekből és a kórház által felvett folyószámla és forgóeszköz hitelekből kívánja a vállalásait finanszírozni.
2. Kiválással (a kórházi vagyont 3 millió Ft készpénzzel és 5 millió Ft értékű kft üzletrészekkel csökkentve) létrehozott egy a beruházásokkal foglakozó újabb Kht-t (HalasInvest), melynek azonban bevétele kizárólag abból van, hogy a kórháznak bérleti díjként számlázza az egyébként hitelből és lízingből beszerzett néhány db műszert. Mivel a cég nem hitelképes, a lízingelt CT berendezésnek készfizető kezese szintén a Semmelweis Kórház 60 millió Ft-ot meghaladó mértékben!
3. A HospInvest Rt nem hogy befektetett és kockáztatott volna, ahogyan azt a HospInvest Rt vezérigazgatója a sajtóban és legutóbbi kórházi tájékoztzatóján személyesen elmondta, hanem még a Kórház vételi árát (57 millió Ft-ot) melyet az Önkormányzat visszaadott a kórháznak a sűrgősségi Betegellátó részleg és ügyeleti helyíségek kialakításához –2004-ben „kölcsön kérte” júliustól decemberig.
4. 2005. júliusban a kórház gazdasági igazgatója a CIB bankkal 500 millió forintos folyószálahitelről és 130 millió Ft forgóeszköz hitelről írt alá szerződést bármiféle ellenjegyzés és a finanszírozó illetve a nyilvánosság tájékoztatása nélkül E hitelek fedezetéül 3,7 milliárd Ft-ot, gyakorlatilag a kórház teljes évi betegellátási bevételét adta árbevétel engedményezés formájában a Banknak, súlyosan sértve ezzel az idevonatkozó törvényt, ill. kormányrendeletet. Ezzel egyidejűleg a TB finanszírozást – szintén ellenjegyzés nélkül – átkérte az OTP-től a CIB bankhoz, ami további veszteséget okoz a kórháznak (sokkal drágább a számlakezelés).
5. Az előző pontban felsorolt hitelekből a HospInvest Rt már kölcsön kért 230 millió Ft-ot minden garancia és célmegjelölés nélkül.
6. A HalasInvest Kht-nak ez ideig 64 millió Ft kölcsönt utalt át a kórház, a megkötött 250 milliós hitel-keretszerződés terhére. (Tőkebevonás helyett forráselvonás!) Ez a 100 %-ban HospInvest tulajdonú Kht ugyanis a bonyolítója – és lesz a tulajdonosa – az épület-beruházásoknak, beleértve a központi ügyeletet és az SBO-t is! Miből és mikor fogja ezt a hitelt visszafizetni? (Nincs a kölcsönszerződésben semmilyen garancia, azt Füze Attila írta alá igénybe vevő és kölcsön nyújtóként is.) A banktól miért nem beruházási hitelt vettek fel? Talán nem is készült megtérülési számítás e profi befektetők által? (jelenleg 256 millió Ft-ra van érvényes beruházási szerződés megkötve a HalasInvest Kht és különböző vállalkozók között.


Fentiek ismeretében leszögezhető, hogy szándékosan és súlyosan megszegte a befektető a hivatkozott szerződésben foglaltakat, megkísérelve kihasználni a beruházási szerződés nem körültekintő alábbi megfogalmazásait:

„II. fejezet 3. pont (4) bekezdése szerint … ezen értéket a beruházó tartja nyilván.
Ugyanezen pont (7) bekezdése úgy fogalmaz, hogy az ellátási szerződés bármely okból történő megszűnése esetén az Önkormányzat a Befektető által végzett értéknövelő beruházások értékét az V. fejezet rendelkezése szerint megtéríti. ( A betegellátástól elvont pénzből megvalósult beruházásokat még meg is kell vásárolnia!)

A megküldött hitel és kölcsönszerződések, HospInvest, HalasInvest részére átutalt pénzek egyértelműen bizonyítják, hogy Befektető nem hozott, hanem vitt el a pénzt a Kórházból, súlyosan eladósítva ezzel a kórházat, és jelentős forrásokat kivonva a betegellátás amúgy is szűkös fedezetéből

A beruházási és vagyonhasználati szerződés V. fejezetében részletezett szerződésszegésnek szinte minden esetét kimerítve a betegek, dolgozók és a város érdekét semmibe véve járt el. Szándékosan megtévesztő nyilatkozatai a befektetése megtérüléséről és decemberi 13. havi fizetésről cinikusak, (valóban leutaltak 70 milliót, melyet 4 nap után visszakértek) csak a dolgozók és némely képviselő gyanujának elaltatását célozzák.

A szerződésszegésen kívül is vagyonvesztés keletkezett az által, hogy olyan intézkedések sora történt a kórházban, amely kimeríti a hűtlen kezelés és a pazarló gazdálkodás fogalmát.

Lásd: havi 9 milliós (havi bevételünk 3 %-a ) „ügyviteli szolgáltatási díj HospInvestnek, bérleti díjak HalasInvestnek, 2 ügyvezető kinevezése 800 e Ft havi bérrel, laborszerződés, amely megkötése óta aránytalanul magas díjat számláz a fekvőbeteg beutaltak és az ún. rendelkezésre állás után (0,98Ft, ill. havi 5.450.000 Ft!). Indokolatlan kórházi gépjármű eladások majd visszabérlések, az – egyébként szerződésben engedélyezett – átalakulások, melynek során a HalasInvest „ajándékba kapta” a Halas-Dent, Kórház Élelmezés, Halas-Mosoda és Halas-Labor üzletrészeit a kórháznak, valamint a Szerződésben Szolgáltatóként említett Halas-Med Kht beolvadása, melynek során a beolvadó helyébe a megszűnő társaság tulajdonosai léptek (Laborigó, Diagron,Diatron) úgy, hogy tőkeleszállítás folytán gyakorlatilag a kórház visszafizette részükre a Halas-Med Kht által a kórházi üzletrészért kifizetett (6millió Ft) vételárat. A beolvadás folytán ingyenesen jutottak kórházi üzletrészhez. A jelenleg bevezetés alatt álló takarítási módszer anyagköltsége 10 szerese az eddigieknek, a központi anyagbeszerzésre pedig a HospInvest 20 % hasznot tesz, nem beszélve a romló minőségről.

Nem különben felelős az Önkormányzat és személy szerint a Polgármester Úr, aki a kórházra pályázókról nem kért referenciát illetőleg nem győződött meg valós vagyoni és gazdasági helyzetükről. Folyamatos jelzéseink figyelmen kívül hagyásával, az érdemi ellenőrzés elmulasztásval tette lehetővé a történteket.

Jelen levelünket nyílt levélként megküldjük a címben feltüntetett, általunk a témában illetékesnek tartott szervezeteknek, valamint a sajtónak.

Mindezek alapján az a véleményünk, hogy a befektető megszegte a pályázati kiírás II/a. pontját, ezzel kimerítette a beruházási és vagyonhasználati szerződés V. fejezet 3.1. pontjait. Azaz nem teljesítette tőkebevonási ígéretét, és súlyosan veszélyezteti a kórház anyagi biztonságát, ezzel ellehetetleníti a betegellátást, és a kórház dolgozóinak megélhetését kockáztatja.

Kérjük a Képviselő Testület tagjait, hogy az Önkormányzat SZMSZ 10. § 1. pontja alapján rendkívüli képviselő testületi összehívást kezdeményezzék.

Kiskunhalas, 2005. október 3.

Mamlecz Benőné
Pénzügyi Osztályvezető

 

 

Kik vannak e mögött a HOSPINVEST  mögött ???

 

 

kik ezek ???????

 

Mit csinálnak ezek ??????