ivivan Creative Commons License 2008.03.24 0 0 44535
A kiemelt részben arra utaltam, amit te is elismersz: a Földről úgy látszik, mintha a fenti órák másképp járnának (nem írom, hogy gyorsabban, mert nem számít, és most nem tudom megmondani, hogy gyorsabban, vagy lassabban).

Amúgy kicsit vonatkoztassunk már el a ki mit lát dologtól, mert a specrel nem erről szól. A specrel azt mondja meg, hogy ki mit tud (mindegy hogyan szerzi meg): azaz egy IR végtelen sok megfigyelőből áll, azaz minden egyes ponton áll egy megfigyelő, aki kezében egy stopperrel lejegyzi az eseményeket, majd a megfigyelők éves rendes nagygyűlésén összegzik az adatokat és kialakítják, hogy mi történt.

Még mindig fenn áll a kérdésem: a gondolatkísérletem szerinti elrendezésben (ami egyébként pontosan arról szól, hogy mi lenne ha egy GPS órát lehoznának) szerinted mit mutatna a lehozott óra?

"Az én feladatomban azt kellet volna megérteni, hogy ugyan azt az idődilatációnak nevezett torzulást észleled mint eddig, csak nem a forrás változtatja a frekvenciáját,
mert nincs is módjában, hanem a sugárzást észleled módosúlt frekvencián."

A példád nagyon rossz, mert abba kavarodsz bele, hogy ki mit mikor észlel: a specrelnek nem ez a lényege... Még mindig nem érted, hogy amikor (A) felveszi (B) sebességét, akkor nem azt tudja, hogy (B) most azonos időben van vele, hanem azt, hogy (B) 1 éve azonos időben volt vele? Azóta már lehet, hogy egy gonosz Vogon megsemmisítette (B)-t (hogy űrbekötőutat építsen a helyén :-) )

"Ha egy mentő halad feléd 100km/h sebességel ugyan azt hallod mintha te haladnál egy álló mentő felé 100km/h sebességel.
A második esetben azonnal hallod a sebesség változásaidat, az első esetben (a mentő változtatja a sebességét) csak azután, miután a mentőtől eltud jutni a hang hozzád."

Ez pedig nem igaz: a hang esetében nem mindegy, hogy a forrás vagy a detektor mozog. Ez csak a fény esetén mindegy, ez is egy bizonyíték arra, hogy nincs közvetítő közeg.
Előzmény: Bign (44534)