Bign Creative Commons License 2008.03.24 0 0 44534
Egy olyan példával akarod bizonyítani az idődilatációt, amibe előzőleg bele tetted az idődilatációt.
Ha valamit valamibe beleteszek, akkor azzal nem bionyítom, hogy anélkül is ott lett volna.

Mivel ezt magadtől nem látod, ezért beidézem a szövegedet, nagybetüként kiemelm az érintett részt.

"Most fordítsuk meg a kérdést: azt állítod, hogy az idődilatáció látszólagos? Ahhoz, hogy ezt lássuk, egy gondolatkísérlet: legyen fent a Föld körül keringő pályán egy műhold, amiben van egy atomóra (szép piros számokkal) és egy kamera, ami az órát figyeli és a műhold a kamera képét leküldi a Földre. NYÍLVÁN AZ IDŐDILATÁCIÓ MIATT TUDJUK, hogy a fenti óra gyorsabban jár, tehát a fent lévő óra 1 év után n másodperccel mutat többet, mint a lentiek, 2 év után már 2n a különbség és így tovább... "

Azon kívül utaltam rá, hogy nem siet, hanem késik.

Ezek után milyen reakciát vársz tőlem?
Ennyi erővel, és logikai élleslátással azt is felvethetnénk:
ha a műholdon lévő kamera egy elefántot mutat, miután visszahozzák a Földre,
lesz-e elfánt a műholdon?

Az én feladatommal szembe bizonyítani akarod az idődilatációt, amikor abban is észleli a megfigyelő.

Az én feladatomban azt kellet volna megérteni, hogy ugyan azt az idődilatációnak nevezett torzulást észleled mint eddig, csak nem a forrás változtatja a frekvenciáját,
mert nincs is módjában, hanem a sugárzást észleled módosúlt frekvencián.

Ha egy mentő halad feléd 100km/h sebességel ugyan azt hallod mintha te haladnál egy álló mentő felé 100km/h sebességel.
A második esetben azonnal hallod a sebesség változásaidat, az első esetben (a mentő változtatja a sebességét) csak azután, miután a mentőtől eltud jutni a hang hozzád.
Előzmény: ivivan (44533)