PuPu Creative Commons License 2008.03.23 0 0 5040

Szerinted mit kellett volna Kádárnak tenni?

Én szerettem a kádári társadalmat, - az emberek leggusztustalanabb tulajdonságait korlátozva ösztönözte és segítette a normális társadalom kialakulását.

Tulajdonképpen kissé úgy bánt ugyan a társadalom tagjaival, mint a gyerekekkel, - jutalmazott és büntetett - de ma is vállalható értékek alapján.

Paternalista volt, való igaz, - de ha megnézed ma ezt a társadalmat, akkor nem nagyon tagadhatod, hogy ez a társadalom meg infantilis.

Nem a Kádár-rendszer hibája az, ha egy olyan országban élünk, ahol  a lakosság tíz éven belül vastapssal jutalmazza Horthyt, Szálasit, Nagy Ferencet és Rákosit, közben kiirtja lakossága öt százalékát, üldözi a kommunistákat, a nyilasokat, a polgárt és a középparasztot, és közben soha senki nem köpi szemen magát.

A Kádár-rendszer akkor bukott meg, amikor már egészen élhetőre alakult, - ehhez harmincegynehány év kellett, - én optimista vagyok, mert azt gondolom, hogy ez a rendszer is ki fog majd forrni és leveti gyermekbetegségeit, de ha belegondolok, hogy 1974-ben hol tartott Kádár társadalma és hol tartunk mi majd húsz évvel a rendszerváltozás után, akkor azért elfog a szkepticizmus...

Szvsz a demokráciára is meg kell érnie egy társadalomnak, nem lehet a fejlődés lépcsőit átugrani, - nekünk még sok idő kell addig, mire elmondhatjuk magunkról, hogy az emberek értik és belső késztetésből be is tartják a demokrácia szabályait...

:O)))

Előzmény: anton pavlovics (5036)