PuPu Creative Commons License 2008.03.23 0 0 5039

Hogy miért kell neked folyvást ilyen agymenésekkel traktálni a nagyérdeműt, - meg nem értem.

Az a megállapításod, hogy valós gazdasági növekedés nem volt, igen nagy butuskaság.

Talán elég, ha a mezőgazdaságra gondolsz, vagy az iparra,építőiparra, olyan teljesen új iparágakra, mint a vegyipar vagy az energetika, - talán magad is belátod, hogy már megint slamposan fogalmaztál, - tán te sem tudod már kitalálni, mit is akartál tulajdonkléppen megfogalmazni.

Az a torta, amit a Kádár-rendszer sütött,  elég nagy volt ahhoz, hogy Magyarország tízmillió lakosának egészen elfogadható életszínvonalat biztosítson, és minden ellenkező állítás dacára  volt lazac is, - ami nem volt, az a tömeges fizetőképes kereslet lazacra, meg devizája az államnak.

A torta nőtt, de vele nőtt az étvágy is, mégpedig gyorsabb ütemben, mint a torta, - ez általános közgazdasági tétel egyébként.

Az elosztási viszonyok voltak alapvetően mások, mint ma, - a profitot az a rendszer viszonylag egyenlően szétterítette a társadalomban, - mindenki kapott vissza a társadalom által megtermelt javakból valamennyit, ma meg kevesek kapnak sokat, többen valamennyit és sokan semmit.

A nyugattal való összevetésben pedig ott tévedsz, hogy ha valamit, hát azt szépen lehet tanulmányozni a mai Magyarországon, hogy a pénz csinálja a pénzt, és a magyar gazdaság alapvetően tőkehiányos volt,  - soha nem volt hitelezői, hanem folyvást adósi pozicióban leledzett, ha fejlődni akart. 

A pénzpiaci mozgások miatt volt olyan periódus, hogy a kamatok fizetésére is hitelt kellett felvenni, ami nem segítette a torta gyors növekedését.

Nem magyar sajátosság volt ez, adósságcsapdában vergődött a világ országainak nyolcvan százaléka, és egy idő után a hitelező országok is.

A hiánygazdaság valóban kényelmetlen dolog, - ennek oka a devizahiány volt, - amit kitermelt a gazdaság, azt fontosabb dolgokra kellett költeni, mint a narancs meg a banán, - viszont a gazdaság devizatermelő képessége behatárolt volt, - mondjuk a bélszín ment exportra szinte bármilyen áron azért, hogy a kifejlesztett CNC gépekhez szükséges processzorokat be lehessen hozni emelt áron, hacsak nem voltak a COCOM-listán.

Merthogy a szabad kereskedelmet nem mi korlátpztuk, hanem a nyugat, - és ez ellen a hangyafaxnyi Magyarország semmit nem tudott tenni.

Persze jó lenne a kádározmus pozitívumait, - a teljes foglalkoztatottságot, a létbiztonságot, közbiztonságot, az emberek hétköznapi jó közérzetét átmenteni ebbe a rendszerbe, de hát sajnos ez nem fog menni, - bármennyire is próbálja ezt szugerálni a populistább párt, - az elefántnak ritkán nő uszonya...

:O))))

 

 

Előzmény: uhu20 (5034)