anton pavlovics Creative Commons License 2008.03.21 0 0 4879

(Nem akarok nagyon szívózni, mert itt olyan irányban is forrnak az indulatok, amiben legnagyobb sajnálatomra neked kell igazat adnom. Mert az nekem rendben van, hogy a lenin fiúkból annyit lógattak fel, amennyit csak tudtak. De az nagyon nincs rendben, hogy azok a megdöbbentő állapotok kialakultak, amit a népi szociológia legjobbjai leírtak. Pl. Szabó Zoltán - nem a G.!)

 

Valóban és annál inkább. Horthy nem volt egy Freund Tamás. Mégis, ha a nemzeti függetlenség premissszája mentén hasonlítunk, nagy a különbség Kádárhoz képest. Mondjuk több fényévnyi. Akárcsak N.I. ténykedése, aki moszkovita komcsiból nemesedett nemzeti hőssé, ugyanennek a premisszának a fényében vizsgálva. Kádár vele való kontrasztja az igazán ontopik: a magyar szabaságharcot idegen fegyverekkel fojtotta vérbe, míg N.I. életét adta a szabadságért.

 

Amikor beszáltam a legutóbbi beszélgetésbe (asszem a parlament egyetlen férfija okán) az volt az állításom, hogy a baloldal is szolgálhatja a nemzetet. Az állítást továbbra is tartom. 

Előzmény: PuPu (4770)