padisah Creative Commons License 2008.03.21 0 0 46680

Azzal egyetértek, hogy az elosztásra használt infrastruktúra maradjon állami kézben, mert egyébként ez a monopólium forrása. Ez jelenleg részben így is van, az MVM részeként, a fő vezetékhálózat, de nem maga az elosztóhálózat, nem az a vezeték ami az egyes lakásokba vagy üzemekebe megy be.

 

Ettől kezdve meg nincs és nem is lehet verseny az elosztási oldalon, maximum a beszerzési oldalon. De ez meg már olyan verseny, ahol az elosztóhálózat birtokosát tulajdonképpen nem izgatja, hogy a vásárlóinak mennyibe kerül az áram, mert úgysem tudnak máshova menni, legfeljebb spórolnak vele, már amennyire tudnak. Tehát a verseny tárgya ebben a játszámban már csak az lehet, hogy kinél jelenik meg a profit, az elosztóhálózat birtokosánál, vagy az elektromosság előállítójánál.

 

Ebben a helyzetben meg inkább jobb az, amikor a monopólium az állam kezében van, és közpénz lesz belőle.

 

Ha az elosztóhálózat állami kézben van, és efölött mint valami magasabb szintű hálózati protokoll létrejön egy elektromos szolgáltató, aminek a tevékenysége, és aprofitja abból származik, hogy igyekszik olcsón adminisztrálni az ügyfelek kezelését, illetve vadászik az olcsó forrásokra, de egyazon földrajzi területen belül versenynek van kitévea többi hasonló társaság részéről, na akkor lenne esély arra, hogy a piac valóban árcsökkentésre motiválja a szolgáltatót.

 

De, megintcsak ismételve magamat, ami jelenleg történik, és történt az nem liberalizálás, hanem monopolizálás, éppen az ellenkezője.

 

Előzmény: elemes2 (46678)