elemes2 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 46652
Mérnökök elég sokat rágódnak folyamatszabályozási problémákon, és sok tipikus helyzetre találtak általános megoldásokat. Valamilyen matematikai modellt állítanak fel a kézben tartandó folyamatra, és ehhez illeszkedő szabályzót terveznek. Ez a szabályzó azonban szinte soha nem egy egyszerű visszacsatolás.

A klasszikus "piac," pontosabban a piaci szereplők a körülmények megváltozására úgy reagálnak, hogy erőforrásokat csoportosítanak át a rosszabb megtérülést mutató területekről a jobb eredményt ígérő területekre. Ez folyamat azonban:
- veszteségekkel jár (a korábbi befektetésekre szánt erőforrások jó része elvész)
- időigényes (új beruházások megvalósítása)
- kockázatos (a szereplők kevés információkkal rendelkeznek arról, hogy versenytársaik milyen lépésekre készülnek az általuk elhagyott vagy megcélzott területeken, és arról, hogy milyen egyéb változások várhatóak a beruházás megtérülési ideje során)
- korlátozott (az egyéni/szervezeti tudás, kockázattűrés korlátozza a mozgásteret)

Ilyen komplex helyzetben az egyszerű visszacsatolt szabályzó egészen biztosan nem azt az eredményt hozza, amit elvárunk tőle. Az optimális erőforrás-allokáció helyett gyakran jókora "lengések" (ciklusok) alakulnak ki, ezeknek a lengéseknek szélső pontjai messze túllépnek az elviselhető mértéken és még átlagosan sem az optimum körül ingadozik egy-egy iparág.

Egy vegyipari üzemben elég pontosan lehet tudni, hogy a polimerizációs reaktor hőmérsékletét milyen tartományban kell tartani -- a szélsőértékeken túl vagy beledermed az anyag, vagy elpukkan a reaktor (hasadótárcsa). Ezért aztán nagyon fontos, hogy jó szabályozást tervezzenek, az optimum közelében legyen a munkapont és minél szűkebb korlátok között tartsák a folyamat "lengéseit."

A gazdaságpolitikára visszatérve: van értelme a piac mindenhatóságát hirdetni úgy, hogy nem vesszük figyelembe (rosszabb esetben: nem is ismerjük) a piac mint egyszerű szabályzó súlyos korlátait? Sőt: beszélhetünk-e az árakat reális szinten tartó piacról úgy, hogy a gazdaságpolitikai döntéseket hatalmi játszmák és érdekcsoportok folyamatosan felülírják?
Előzmény: pikdáma (46651)