1x1 Creative Commons License 2008.03.20 0 0 46648
"

Addig a pontig, hogy az állami szabályozás rossz volt. "

 

Illetve annyiban, hogy az MVM nem teljesen az állami szándékoktól függetlenül működött úgy ahogy, illetve nem sértett semmiféle törvényt, csak az államnak nem volt MVM koncepciója és nem volt szabályozási koncepciója, ezért a liberalizáció ebben a fomában döglött.

 

Ez azért elég komoly szakértői konszenzus - sajna ismét a kormány aktuális lépései ellen.

 

"cseh politikusok és a cseh fogyasztók viszont most szembesülnek azzal, hogy egy olyan piacon, ahol önköltségi alapon lényegesen olcsóbban lehetne áramot termelni, a nagykereskedelmi árak a magasabb német szinthez közelítenek, pontosan azért, mert van egy erőteljes pozícióban lévő társaság, amely magasabb árakat diktál a fogyasztóknak."

 

Na pont ez az a Kaderják idézet, amelyen nagyon sokat gondolkodtam, hogy betegyem a Fekete János jelöltek közé.

 

Mert ugye a liberalizáció hazai felkent papja azért érvel, hogy káros az, ha egy regionális kereslet következtében az ár felfelé mozdul el az önköltség által lehetővé tett szinttől és ez valami sötétben bújkáló monopólium ármánykodása/diktálása. (Már maga az rettentő disszonáns, hogy liberalizáció híve viszonyítási alapként emlegeti az önköltségi árat)

 

Szó sincs ilyesmiről, csak a CEZ áramáért többet fizet a német - akkor miért adja el otthon? Ponthogy nem a csehek finanszírozzák a nemzeti büszkeséget, hanem a cseh fogyasztók versenyeznek a CEZ termékeiért.

 

Csak sajnos a liberalizálók eredendően azzal a prekoncepcióval állnak mindenhez hozzá, hogy csak kínálati piac lehet, ott jó a liberalizáció mert megszívatja a csúnyagonosz monopóliumokat. Ha keresleti piac van, akkor a csúnyagonosz monopóliumok ármánykodnak és akkor legyen minden önköltségi.

 

Szóval ez az idézet semmire nem jó, csak rávilágít az ideológia néhány kisebb hiányosságára:-)))

Előzmény: thege68 (46639)