Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.03.18 0 0 28
"Érdekes, ilyenkor hiteles a wiki... :-)))"

amire használtam arra jó. szemlélteti, hogy itt korántsem arról van szó, hogy vannak a franciák és az occitánok.

"Érdekes, hogy a magyar királyság is hasonló berendezkedésű volt, mint a francia, de mégis tudta tolerálni a terőletén élő kisebbségek nyelvét (szászok), nem erőszakoskodott, hogy igenis, tessék magyarul beszélni. Sőt, a "hivatalos" nyelv a latin volt, de ezt se próbálta ráerőszakolni a népre."

ez ebben a formában egy jó nagy baromság.

1) nem volt hasonló berendezkedésű, mint a francia
2) nyelvi tolerancia: szó nem volt róla, nem volt ilyen issue. a szászok nyelvét nem tolerálták, egyszerűen nem volt nyelvkérdés a 18. század végéig.
3) amikor lett nyelvkérdés, akkor viszont kurvára nem volt toleráns az állam.

"Szóval, ha logikát akarunk a francia nyelvegységesítő intézkedésekben keresni, akkor az az, hogy az akkori politikaformálók valahogy mégiscsak úgy gondolták, hogy csakis úgy lehet egységes egy ország, ha mindenki egy nyelvet ismer és beszél. Ez pedig, akárhogy csűrjük-csavarjuk franciásítás, azaz a kisebbségek, másnyelvűek elnyomása a javából..."

világosan elmondtuk neked hogy miért tévedsz. fuss neki annyiszor, amennyi ahhoz szükséges hogy ezt megértsd. Először például ne akard a magyar és a francia helyzetet összevetni, mert körte és alma esete.

"Erre még mindig nem adtál választ."

már hogy a faszba ne adtam volna választ, csak te vazzeg képtelen vagy megérteni.

"a francia állameszme csak úgy tudja elképzelni az államot, ha abban csak egy nyelvet beszélnek, azaz a francia állameszmében a nyelv a legmeghatározóbb hordozó."

hülyeség. az állameszmét ne keverjük a nyelvvel. a másik topikon már többen megpróbálták ezt neked elmagyarázni, fuss neki még egyszer.

"Ezért is kreténkednek továbbra is a kisebbségeikkel, mert attól félnek, hogy a kisebbségek nyelvének és kultúrájának megengedése és támogatása a francia állam végét jelentené... "

hát ezzel meg le vagy rendesen maradva. nem kreténkedik már senki. nézz utána.
Előzmény: barka (27)