kiss.feri Creative Commons License 2008.03.18 0 0 1283

 Köszönöm Daca és a te elismerő szavaidat,de valójában nem engem illetnek.Hanem azokat az idős embereket akik még ezeknek a hagyományoknak megfelelően készítik ezeket az ételeket.Sajnos ők már nagyon kevesen vannak,és az életkoruk is 70-en felül.

A mai emberek inkább már megveszik a pékségekben a pászkát,jobb esetben megsütik sütőben.A sonkáról ne is beszéljünk szerintem jó ha van 10 család aki még így készíti.Íme itt a recept

 

                                         Húsvéti Pászka

Hozzávalók:

2kg liszt

0.40dkg cukor

1 csipet só

1,2 l tej

5 dkg élesztő

1 vaj

1.5 cs mazsola

 

Az élesztőt egy kis langyos tejjel,liszttel, és egy csipet sóval összekeverjük és állni hagyjuk

A liszthez hozzáöntjük a langyos tejben elkavart cukrot . Ha az élesztős tej felfut azt is hozzáöntjük és elkezdjük dagasztani.Majd beleöntjük a megmosott mazsolát és tuvább dagasztjuk.Addig mig hójagos nem lesz a tészta ekkor a vajat is beledagasztjuk .Akkor van jól kidagasztva a tészta ha a kézről lejön a tészta(az az nem ragad)KB 1 óráig hagyjuk kelni.Fontos hogy az alap anyagok és a kidagasztott tészta is meleg helyen legyen.

Maga a pászka készitésének menetét is leírom hátha valaki így akarja elkészíteni

És próbálom úgy magyarázni ahogy Nagyanyám tette

 

Ha elkészült a tészta, következik a megformálás. A pászka kerek 25-50 cm átmérőjű kalács. Külön csak erre az alkalomra használt sütőformákban sütik ki.  A formákat a tészta mennyiségének megfelelő számban vajjal vagy zsírral kikenve előkészítik. A pászka minden egyes részéből egyszerre annyit készítenek, ahány forma van.

Először kivágnak egy darabka kerek, lepényszerűre formált tésztát, ami a tepsü aljára tezsnek. Ennek általánosan ismert neve: test

A pászkasütés következő lépése a fonott darabok elkészítése.

 Először két hosszúra nyújtott tésztadarabot összefonva ráhelyezik körül a "testre". Ennek neve: korona vagy koszorú. Majd két négyes fonás egymáson keresztbe téve ráhelyeztek. Ennek neve: kereszt. Mikor ez elkészült csinálnak újból egy kettes fonást. Ezt körül rakják a szélén, beszegik, alányomkodják a többi tésztának, hogy jó magas legyen a pászka, és leszorítsa a keresztet. Ennek neve: koszorú vagy korona. A befejező mozzanat az öt rózsa elkészítése. A maradék tésztát összekaparják. Keményebbre gyúrják. Öt hosszú csíkot nyújtanak belőle. Az egyik oldalán bevagdalják, összetekerik. A bevagdalásoknál szétnyílik, mint a rózsa. Ezt helyezik díszként a pászkára. Az elsőt a kereszt metszéspontjára, négyet pedig a kereszt szárainak végéhez.

A pászka minden egyes részének megvan a sajátos, Hajdúdorogon ismert jelentése és magyarázata, amelynek  a pászka-Krisztus azonosság az alapja.

TEST: Krisztus teste. A pászka alapja. Lepénynek is nevezik, tulajdonképpen az alapja mindennek... ez az anyaszentegyháznak az alapja. 

 KORONA, KOSZORÚ: Két- vagy négy ágból fonták, és a testre került. Elnevezésében keveredik a koszorú és korona. Nevezik töviskoronának is. A kereszt alakú tésztára  tett másik fonat megnevezésében szintén váltakozik a koszorú és korona megjelölés. .

KERESZT: Az Úrjézus keresztje.

A testre tett fonatok ágainak száma összesen tizenkettő,úgy tartották Jézus keresztútja miatt. Az egészet pedig egy kétágú tésztafonattal szegik be, ez a teljessététel.

RÓZSÁK: Öt darabot készítettek belőle,Jézus öt sebe emlékére. Vékony elnyújtott tésztából  5-6 cm-es csíkokat vágtak, szalonna szerűen bevagdalták. Aztán feltekerték és egyik végénél megfogva szétbontották.  

Kétféle módon helyezik el a rózsákat. Vagy a mutatóujjukat nyomják a tésztába, és az így keletkezett lyukba helyezik  a rózsát, vagy kést szúrnak bele, és így feszítenek nyílást a tésztára.

Ha ez megvan akkor meleg helyen ismét kelesztjik egy kicsit.

Kemencébe rakás előtt felvert tojással átkenik

Sütési idő kb 1 óra. Cirok szálat szúrnak bele így ellenőrzik hogy megsült-e(ha a belseje még nyers a cirokszálra ragad a tésztából

Ha nagyon pirul és még nem sült meg , vizes ujságpapírt terítenek rá.

Ha kivették a kemencéből cukros vizzel átkenték mert így szép fényes lett

 

Üdv

Feri 

 

 

 

 

 

Előzmény: biii (1275)