Hát ez az, én is nagyon bosszankodom, hogy nem értem! Nagyon logikus, amit ti irtok a főzés technikájáról. Én teljesen a másik oldalon vagyok és keresem a magyarázatot, hogy miért olyan jó az eredményem. Az erdménnyel kapcsolatban több igényes ember tartja nagyon jónak a pálinkámat. Akár idézhetnék tőllük, de...Az egyik ismerős 2litert ajánlott eggyért. Ő hivatalos főzdébe főzte.
Sőt töredelmesen bevallom, hogy az üst készitésénél nagyon vigyáztam arra, hogy a sisak után csak egy nagyon rövid könyök legyen és utánna lefele legyen esése a páracsőnek. Erre még egy "melléfogás": a sisakot és a páracső elejét (a könyök után kb. 10 cm-t) erőssen hőszigetelek tisztázás közben is.
?????
Esetleg ilyen körülmények között, lassú tüznél nem érem el a vegyület forráspontját csak egy csöndes párolgást??????
A cefrém hihetetlenül jól sikerült, ,de ez csak az utóbbi esetben érvényes. Szőlőt ledaráltam szőröstől bőröstől, ez már félig kierjedt ( a zajos erjedésen már túl volt) és akkor kaptam észbe, hogy tegyek hozzá még kristályos mézet. Sajnos csak úgy szemre. Viz egy vederbe és addig gyúrtam bele, kavargattam, amig jó édes lett. Két vagy három vederrel tettem bele és igy lett nekem 130 liternyi cefre. Kifőztem szőröstől bőröstől, úgy belső edénnyel, ahogy mutattam.Na itt én is leültem, amikor lett a cefréből 30 liter jó erős vodka és abból 20 liter pálinka. Még egy liternyi ott van a 2,5 liter "gyengében". Lehet mosolyogsz, de igy igaz.
Az igazat megvallva nem nagyon cefrézek mást, esetleg még almát de azt már rég nem csináltam.
Ha meg tudnád magyarázni, hogy mit is csinálok nagyon jó lenne:-))))
Jó nedűt!