Háááát pedig az úgy van, ahogy leirtam. Például az utolsó tisztázásnál 30 liter vodkából lett 14 liter "erős" Aztán 50 foknál megálltam (ami lehetett 47-53 között ), akkor még a lecsorgó tartotta a sorját.
Természetesen nem vagyok én sem hülye és tovább főztem egy külön edénybe. Kifolyt még 2 és fél liter "gyenge" aztán "elrugott" (gyengén éget a forró sisakra öntés után) Ezt a 2,5 litert majd a következő tisztázásnál felhasználom.
Tehát itt van valahol a kutya elásva. Mi deflegmátor nélkül, nagyon lassú tüznél tisztázunk és az alkohol relativ nagy töménységgel párlódik le.Jelzem még, hogy nem higitjuk a vodkát. Amikor 50 fokos folyik, akkor már mennyiségileg kevés van benne. Ezt az 50 fokos leállást itt a környéken is igy használják többen is. A 14 liter "erőshöz" 6 liter desztilált viz kellett, igy lett 20 liter megközelitőleg 52 fokos pálinkám. Ha kiszámolod az erős hetvenvalahány fokos volt.?
Még annyit, hogy nekem az összeeszkábált tűzterem (katlan) legalább úgy le van szigetelve, mint a sisak az üstön és csak egy nyiláson kapja a tűz a levegőt. A csorgásból megitélem, hogy nagy vagy kicsi a tűz és egy lemezdarabbal szabályozom a hőfokot. Nincs hőmérőm se. Mint az őskorban, mondod Te, de szerintem ez vonzó benne és a minőség magáért beszél.
A szőlőt miért nem lehetne cefrézni klasszikus módon, például?
Üdvözöllek, jó nedűt!