cíprian Creative Commons License 2008.03.17 0 0 44221

"Hát nem tudom mennyire on, de a csevely korábbi részében a méter etalon "hamissága" kapcsán előkerült a 86-os tömegszámú kripton is. Én méterrudat emlegettem. Erről nyilatkozott ciprian:"

 

Egyáltalán nem off a témánk. Nagyon sok lózungot el lehetne kerülni, ha nem a merev rudat, hanem a kripton-86 izotópra alapuló rezgésszám mérést használnánk etalonnak. Másrészt aki összekeveri a Dopplert az idődilatációval, annak is segítene a tisztán látásban.

 

Először is ne szerény személyemnek tulajdonítsd azt a megállapítást, hogy a távolságmérésen alapuló méteretalon sokkal pontatlanabb, mint a kripton-86 izotóppal, mert a rezgésszám mérése pontosabb, mint a távolságmérés. A távolságméréssel ugyanis nem érhető el a 10-12 relatív hibahatár. Ez a megállapítás Bay Zoltántól származik.

 

Természetesen, hogyha a kripton-86-os rezgésszámmérést arra használnánk fel, hogy méteretalont faragjunk ki, akkor a mérés pontossága a távolságmérés pontatlanságára süllyed le.  Ez vasból fakarika lenne. :-) Te viszont azt kérdezed, hogyan lehetne előállítani a kripton-86 segítségével méteretalont. Ez nem jó kérdés.

 

Másrészt nem villamosmérnök a szakmám, bár nem vagyok elveszve itt sem. Egész egyszerűen nem érdekel a technikai kivitelezés e tekintetben. Téged érdekelnek a részletek is, biztos vagyok benne, hogy kis utána nézéssel rájössz, hogyan lehetne egy fényfolt helyét méteretalonnak tekinteni anélkül, hogy merev rudat fabrikálnánk.

(A rajzod szerint a pontatlanságot akkor viszed be, amikor a V alakú tükröt mechanikusan mozgatod)

 

 

Én megelégszem azzal, hogy a fényfolt helye az 1m távolság, amelyet a kripton-86 kisugároz. Gondolom itt két műsszaki probléma van. Egyszer fel kell erősíteni az energiát, hogy látható fényfolt legyen. Másodszor le kell számolni az 1650763,73 impulzust, és ekkor kell megjelenjen a fényfolt az adótól 1m távolságra. Szerény tudásom alapján nem látok itt kivitelezési megoldhatatlanságot.

 

Szóval én elfogadtam Bay elvi indokolását, vagyis a c fénysebesség (előzetesen megmért) birtokában kivitelezhető a rezgésszám mérésen alapuló méteretalon, és ez pontosabb minden távolságmérésnél.

 

Sok itt az olyan kérdés, amely a Dopplerre kérdez rá a relativitáselmélettel kapcsolatban. Azt tapasztalom, hogy "tanult olvtársaink" válaszukban a merev rúdból indulnak ki, és ezért nem tudják magukat megértetni igazán. Ha a kripton-86 méteretalonnal próbálnák megértetni magukat, szerintem sokkal kézzelfoghatóbb lenne az érvelésük.

 

 

Előzmény: Mungo (44194)