away alone Creative Commons License 2008.03.17 0 0 2553
"...nehogy azt hidd, hogy a porszivó beszivott levegője átmegy a vizen!!! A ciklon elv miatt a víz tetején csapodik le a por. "
Hát ennél a megoldásnál a levegő, és a vele beszívott trutyi mindenképpen át kell, hogy menjen a vízen. A ciklon elv, és a 'menetes' belső ma. 'vödör' miatt elég rendesen keveredik is.
Persze ismerem én is a port, és való igaz, hogy ha pl. a porszívóból kiszóródó száraz porra vizet öntünk, akkor annak finom por része alapból a víz felszínére 'bugyog fel' , és annak felszínén lebeg. Hasonló eset a betonkeverésnél a cement esete is.
De amint keverni kezded ez az állapot megszűnik.
A sima(!) bugyborékoltatással járó vízszűrés hatékonysága általában 85-90%-os lenne, tehát valóban jelentős mennyiségű 10-15%-nyi lebegő lekötetlen (többnyire szösz a ruhákból, ágyneműkből, melyek finomra aprítva jó víztaszító képességgel rendelkeznek) por marad, ami elvileg közvetlenül a szűrőbe landol (legalábbis cikonos keringetés, és szeparátor nélküli megoldásoknál). Ebben a gépben alkalmazott megoldásnak 97%-os a hatékonyságfoka, tehát kb. 3% port kell megszűrnie a légszűrőnek.
Engem is aggaszt picit a dolog, de a gép szűrője mosható, és állítólag jól működik, és nem enged olyan sok port felszállni odáig. Amit fel is enged az már többnyire nem a poratka kaka, ugyanis azt jól megköti a víz. 10-15e Ft-ot szerintem megér ez a gép, a vizes szettes felmosás, és párásítással járó légszűrés miatt. Jobb végeredményt ad, mint egy porszívó, majd felmosóvödrös megoldás.
Ezért gondolkozom két gépben. A csupasz padlókra, és a szőnyeges padlókra/kárpitokra két különböző megoldás szükséges.
A légtisztító berendezéseket a tüdőgondozók nem nagyon ajánlják légúti betegségekben szenvedőknek, mivel a túl tiszta levegő után egy átlagosan 'koszos' levegőre is tünetek jelentkezhetnek. Valamennyire szüntetni kell az allergének számát a lakásban, de csak annyire, amennyire az a szabadban van. A zárt beltér/lakások ugye mindíg koszosabb légterűek, mint egy átlagos falusi/erdei szabadtéri levegő. A cél ezt elérni, és nem a légsátrat.
Az ionizálót, ózont termelő légtisztítókat pl. kifejezetten nem ajánlják, de egyébként is rengeteg problémát tud okozni. Hiába az antibakteriális izékék, meg minden. Részleges üzemeltetéssel még elfogadhatók, de folyamatos üzemben semmiképpen sem ajánlott az alkalmazásuk. Nekem ezt mondta több orvos is, és a gyógyszerek mint írtam tünetmentessé teszik. De a hirtelen fellépő többlet allergénekkel nem tudok mit kezdeni..., mint általában az emberek túlnyomó része sem.
Előzmény: Lacivill (2550)