padisah Creative Commons License 2008.03.16 0 0 46538

Hanem az adórendszert. Ami rendben is volna, de itt az egészségügyi rendszer finanszírozása egy speciális adón, a tb járulékon keresztül valósul meg, ezért az egészségügy bele van gabalyodva az adórendszerbe. Úgy nehéz az adórendszert átalakítani, hogy közben ott van egy reformálatlan egs rendszer a tb járulékkal.

 

Mondjuk az én elképzelésem a tb járulékot helyből megszüntetné, és az egészségügyi rendszerbe épített újraelosztást kiiktatva a kórházi kezeléseket fizetőssé tenném. Biztosítások meg majd szépen kialakulnak, amit már csak szabályozni kell, nem része az állami költségvetésnek a dolog. Itt utalnék vissza krz-nek, hogy egy ilyen rendszerben a bürokrata kezébe nem kerül elkölthető pénz, a bürokrata szerepe csak annyi, hogy sípol ha szabálytalanságot lát, de nem ő kezd dekázgatni a a labdával.

 

Hát itt van alapvetően a szakadék, hogy az egyik működőképes rendszer ahol adón keresztül fizetjük az egészségügyet, a másik ahol teljesen magán alapon megy egs ellátás, vagy biztosítás. A kettőt nem lehet keverni, mert a két rendszer előnyei pont a különbségekből fakadnak a másikkal szemben.

Előzmény: kódorgó (46532)