Törölt nick Creative Commons License 2008.03.16 0 0 13016
Vételi célból is lehet antennát használni, és rádiót üzemben tartani ... akár műsorvételi célra is, vagy SWL-ként. Leszerelni azért nem érdemes, mert ha a bizonyos "négyméteres" jogszabály előtt került építésre, akkor nincs is kötve engedélyhez a fenntartása. De ha újra létesíteni akarja, akkor - mivel az antenna mérete meghaladja a 4 métert - engedélyre lesz szükség, amibe már sokmindenki beleszólhat és fellebbezhető a szomszéd által is.

Ha megvan egy korábbi vizsga, tudtom szerint sosem évül el. Szabálytalanság miatt az engedélyt vonhatják be, és akkor esetleg 2 évig nem kaphat valaki rádióengedélyt, de utána kérelmezhető. Szerintem ha a kérelem mellé egy magánjellegű telefont is elenged hogy miért sürgős, az illetékes hatóság néhány napon (vagy órán?:-) belül is ki képes adni a rádióengedélyt, ugyanis az ügyintézési határidőnek nincs alsó limitje. Én még az után is érdeklődnék - magyar módra -, hogy az önkormányzatnál ki kicsodának a rokona vagy haverja, és milyen söröket szeret.

Ha muszáj lesz bontani, akkor nekem nagyon tetszik a "végső megoldás" is a zászlórúd antenna, tetején a magyar lobogóval, ugyanis zászlórúd állításához nem szükséges semmilyen engedély (ez tételesen említve van a jogszabályban), viszont kiváló 5-15 méteres körsugárzókat gyártanak ilyenre álcázva.
Előzmény: Törölt nick (13014)