legaborgo Creative Commons License 2008.03.14 0 0 288
Kedves digium!

Szerintem mi elbeszélünk egymás mellett. Én nem a talaj hőmemóriájára gondoltam, ami egyébként elég lomha követést mutat 1,5 m mélyen szeptemberre, 3,6 m mélyen októberre éri el a el maximumot. (olvasgasd az oktoklíma kft honlapján elérhető anyagokat) Szerinted, miért van így? Hát nem a jó talajhővezetés miatt.
Egy talajkollektornál nem a napenergia felhasználásáról beszélünk. A napsugárzás csak bizonyos mélységig befolyásolja a talajhőmérsékletet, gondolom te is láttál már ilyen görbéket. 1,5 m mélyen +-5, 3,6 m mélyen +-2 fok az ingadozás. A pincém talajszintje kb. 1,8 m, ha leások 1,2 m-t. akkor már 3 m mélyen vagyok a talajszinttől. Mielőtt azt írnád, hogy a pincém ugyanúgy befolyásolja a talajhőmérsékletet, mint a nap - tévedsz! A földfelszín melegedése nem a napi átlaghőmérsékletnek köszönhető elsősorban, hanem a napsugárzás közvetlen hatásának, a földkéreg melegíti fel a levegőt.

A pincémben nem változnak a szellőztetési szokásaim. Eddig is nyitva hagytam az ablakokat és ezután is megteszem, mert nem szeretem ha bűdös, dohos szag van lent. Amúgy a gázkazánom szellőztetését is meg kell oldanom.
Egyébként én is unom a magyarázkodást, úgy ha gondolod befejezhetjük.

Üdv.
Előzmény: digium (286)