Valószínűleg az újabb hozzászólásaimat, már nem olvastad.
A 10 fok különbséget a be-ki hőmérsékletre nem értem. Úgy értelmeztem a hűtésről beszélsz. Én örülök, ha 20 fokos lesz a talajregiszterből kilépő levegő 200 mm-es cső mellett 3 m/s áramlásnál - ez 340 m3/h-t jelent. Ha a klíma 0 fokra hűti le a 20 fokot, akkor 340x6Wh összesen 2 kWh jelent, ami a klíma 3,5 -es értékéhez már illeszkedik. Mint már írtam, nem akarom a klímát maximumon működtetni.
A fűtés esetnél, jobban ki aknáznám a 3,5 kW-ot. Hideg napokon a talajregiszterből, 5-10 fokosnál melegebb levegőre nem számíthatok, ezt a klíma 35-40 fokra emeli - 340x9Wh összesen 3 kW.
Egyébként és 35 m-es csőhosszra gondoltam a talajban, így több mint 10s-ig is áramlana benne a levegő. Te milyen csöveket használtál, és hogyan gondolkodsz az általam elképzelt klíma üzemeltetéséről? Ez eddigi hozzászólásaid alapján adok a véleményedre.
Ha túlságosan megváltoztatja a pincém klímáját B tervként bennem is felmerült a külső hőcserélő elhasznált levegőjének kivezetése a pincéből. (kb. egy 2-3 m-es egyenes mondjuk 350 mm-es csőre gondoltam.)