Hpasp Creative Commons License 2008.03.12 0 0 5384
A lérakos topicban felmerült kérdés:

Ki tud pontos információkkal szolgálni a néhai MN 9983 Kaposvár, Füredi úti bázisról?
(Nem tudom, hogy a beceneve "Füredi I." vagy "Füredi II." volt-e?)
A laktanyát szigorúan őrizték és a gyakorlótér mögött egy belső, magas téglafal zárta el az ott tárolt rakétákat ( Luna, Luna-M?), amelyeket "százlábúak" hordoztak és a sorállományú kezelők gyakran szereztek marásos sérüléseket a salétromsavas kerozintól.
Az alakulat parancsnoka a 80-as években - ha jól tudom - Dr. Panics Gyula mk. ezredes volt. Magas volt a legénységhez képest a tisztek aránya, és úgy tudom, innen települtek ki trénnel (minden év? tavaszán) a Karakum sivatagba éleslövészetre.
Szeretném tudni, pontosan mi volt ennek a kis létszámú, de fontos alakulatnak a hadrendi besorolása, elképzelhető-e, illetve valós-e a hír, hogy a rakétái felszerelhetőek voltak nukleáris töltettel, amelyet a köfalon belül (ennek kicsi a valószínűsége) vagy egy másik (Börgönd, szovjet?) bázison tároltak? Igaz-e, hogy a rakétákat 30 percen belül é-olasz területekre, pl. Milano környékére lőtték volna ki, mielőtt a Magyar Néphadsereg - a szovjet légideszantok érkezése előtt - megkezdte volna a 24/48 órás halálmenetét az adott terület felé?