Sabi3 Creative Commons License 2008.03.07 0 0 1468
Sziasztok!

Sajnos a Börgöndi reptérrel kapcsolatosan komoly etikai problémák merültek fel a közelmúltban. Engedjétek meg, hogy megosszam veletek ezt a tipikus Magyar ügyet, mert szerintem mélyen felháborító és egyben szomorú:

Kb. 6-7 éve ígérgeti Szfehérvár önkormányzata hogy a repteret felfejleszti a már lennt említett szintre. Létre is hozták az Alba Airport Kft.-t amely azon kívül, hogy 1-2 látványtervet tudott felmutatni arra volt jó, hogy jó sok EU-s pénzt vegyenek fel a semmire.
Működik ott egy kb. 13 éves múltú repülőklub az Albatrosz Repülő Egyesület, melynek mindenféle szakosztálya van, (vitorlázó/MOVIT, EJE, Sárkány, Modellező). Az egyesület tagjai az elmúlt 13 évben gondozták a repteret, írtották az olajbokrokat, takarítottak, rendben tartották a területet, hogy élvezhessék szerettett hobbijukat, plusz korrekt és skikeres repülőnapokat szerveztek a publikumnak. Mindezt szabadidejükben természetesen ellenszolgáltatás nélkül.

A klubnak volt egy üzemeltetési szerződése a várossal, csakhogy a város 2007 év végén nem kérte a repülés engedélyeztetésének meghosszabítását a PLH-nál. Tette mindezt a Klub tudomása nélkül (jogtalanul!), miközben a repteret eladta a Biggeorge Kft.-nek.
A lényeg, hogy ellentétben a médiában ígérgetett dolgokkal a reptér helyén nagy valószínűséggel ipari, vagy lakossági ingatlanokat akarnak építettni! Erre utal befektető tevékenységi köre is illetve a város fenti lépése.
Így egy 90 éves múlttal rendelkező repülőtér és egy szintén nagy hagyományú repülőklub válhat földönfutóvá, megszűntetve, illetve jelentősen megnehezítve a fehérvár, illetve a környéken élőket a kedvenc hobbijuktól, sportjuktól!
A befektető márc. 20-ig adott határidőt, hogy az összes gépet, hangárostól (amiből egyébként már 2 van és pályázati pénzből sikerült felépítettni) egyelvigyük.

Szóval ez az egész ügy arról szól, hogy 1-2 tűz közeli ember nagy pénzeket nyúljon le, nem törődve kisemberek érdekeivel. Mindezt természetesen fű alatt szerették volna elérni, de ez már nem sikerül, mert egyre nagyobb nyilvánosságot kap az ügy. Márc. 20.-i Szfehérvár önkm-i közgyűlésén sikerülte nyílt napirendi pontra vetetni az ügyet, ahol talán választ adnak az illetékesek azokra a kérdésekre amik a jogtalan lépések sorozatára irányulnak és nem mellesleg nem kerültek megválaszolására.

Mindenki aki szolirdaritást érez jöjjön! Köszönet!

ui.:
A klub egyébként a kezdetektől proaktívan felajánlotta segítségét és együttműködő készségét a várossal az esetleges fejlesztésekkel kapcsolatosan, hiszen minden adott, hogy a sportrepülés és az üzleti repülés megférjen egymás mellet. Terület az van bőven! - egyébként ott tényleg van egy természetvédelmi körzet azt nem tudom hogy kerülnék meg jetek.
Előzmény: tri-tonus (1463)