Kara-Indas Creative Commons License 2008.03.06 0 0 5853

"már a Tanaisz vagy a masszagéták emlegetése is egy antik szóáradat része"

 

 

Közép-Ázsia ókori történetéhez c. dolgozatában Harmatta János kimutatja, hogy az Óxosz (Amu-darja), illetve a Tanaisz (Jaxartész, Orxantész, Szir-darja) folyók között élő lovas népességet az ókorban háromfajta néven is emlegették. Az óperzsa feliratokban Sakā tigraxaudānak1, baktriai nyelven valószínűleg maššagatānak hívták őket, önelnevezésük pedig a daha volt2. Khotáni nyelven a daha- ugyanazt jelentette3, mint a maša-, mašya-, mašyāka- az Avesztában4, mindegyiknek a jelentése ’ember, férfi’. Arrianosz beszél arról, hogy a két folyó közét – Transzoxianát vagy Transzoxaniát – a Δάαι lakták5.

 

Ezek a felismerések azért nem lehetnek közömbösek a számunkra, mivel az Arszakida-dinasztia megalapítója Sztrabón szerint kezdetben az aparnoszok közé tartozó dahák élén állt: „… Arszakész, egy szkíta férfiú a Daai [lat. Dahae] törzs élén – így nevezik az aparnoszok népének nomádjait, akik az Ókhosz mentén laknak – megtámadta Parthüaiát, és meghódította … Az aparnosz daák állítólag a Maiótisz fölötti daák közül vándoroltak ide, akiket xandioszoknak vagy parioszoknak neveznek, bár abban nincs általános megegyezés, hogy a Maiótisz fölött lakó szküthák között daák is volnának. Arszakész állítólag ezek közül származott”6.

 

Mint láttuk, a Szir-darját és a Dont azért hívták egyformán Tanaisznak az antikvitásban, mert kezdetben egy folyónak hitték a kettőt. Arrianosz szerint viszont az előbbi folyónál, Transzoxianában éltek a masszagéták 7.

 

1 ’Hegyes süvegű szakák’

2 Antik Tanulmányok XLVII, 2003, 66. o.

3 H. W. Bayley: Dictionary of Khotan Saka; Cambridge University Press, 1979, 155. o.

4 A -ta többesjel

5 III, 28, 8

6 XI, 9, 2–3

7 IV, 16

Előzmény: - duplagondol - (5845)