- duplagondol - Creative Commons License 2008.03.03 0 0 5826

A fő replika szerint technikailag nehézkes lett volna az avarok követeinek úgy felajánlkozni Konstantinápolyban, hogy előtte a perzsákkal leszerződve vonultak át azok országán.

 

Hely és idő szempontjából érdemes a konkrét adatokat megfogni, nem elsősorban Corippus rímeléseit. Theophanes és mások szerint az avarok a 'hatodik indictio' évében (557. szept.1. - 558. aug. 31.) járultak Justinianos elé, Tonnesensis szerint pedig 559-ben támadtak 'hunok' Örményországra. A perzsák elleni háború útvonaláról egyedül Isidorus ír, ami szerint az avarok a Dontól indulva törtek át a Kaukázuson.

 

Ezeket az adatokat összerakva szvsz világos kép körvonalazható: 557-558-ban a bizánciakat főleg a perzsák elleni szövetségkötés motiválta, mikor megegyeztek az avarokkal; ők aztán pár hónapra vagy egy évre rá eleget is tettek ennek az igénynek, amikor hadjáratot indítottak a Kaukázuson túlra. Idővel aztán a türkök, még később a kazárok váltották őket ebben a szerepkörben, úgy, ahogy azt a geopolitikai helyzet megkívánta. A korszak 'hidegháborúja' a bizánci-perzsa szembenállás volt; a külső országok népei ennek a mellékszálaként háborúztak ellenük vagy kötöttek velük szövetséget.

Előzmény: Kara-Indas (5806)