hirvike Creative Commons License 2008.02.28 0 0 54

Szívesen!

 

Ugyan még mindig nem sikerült túl sokat hajtanom, de azért tapasztalatom már van vele. (Lehet, hogy egyes észrevételek nem forradalmiak, de ne felejtsük el, hogy korábban egy kb. 30 éves Naumann-t használtam)

 

BERNINA Bernette 65*

 

Pozitív:

- a felső szál befűzése nagyon egyszerű, csak vezetni kell a megadott irányba, és csak a tűnél kell bújtatni (bár egyébként van automata tűbefűző is a gépen, de szerintem hagyományosan egyszerűbb)

- az alsó szál orsófedele átlátszó, így rögtön lehet látni, hogy mennyi van még az orsón

- nagyon könnyen cserélhető a varrótalp

- az egylépéses gomblyukvarrás tényleg szuper, csak berakja az ember a gombot, és a gép szépen akkora lukat varr, amekkorát kell. (Csak a végén nem árt figyelni, hogy időben leállítsd a gépet.)

- nagyon kellemes a hangja, és gyors is (bár ez utóbbit nekem még szoknom kell).

 

Negatív:

- az alsó szál befűzése elég macerás, mert az orsótok be van építve a gépbe, bele kell pottyantani az orsót, és ott befűzni, de nekem sosem sikerül elsőre behúzni a rugó alá (lehet, hogy idővel ez majd változik), az orsófedél meg vízszintesen van, és varrás közben hajlamos elcsúszni

- a bekapcsoláskor automatikusan felgyullad a lámpája, külön nem kapcsolható. Szvsz kicsit gyenge a fénye, én külön lámpát is használok hozzá.

 

Egyéb:

- a géphez alapból a következő talpak járnak: általános, cipzárbevarró, gombfelvarró, gomblyuk. Külön lehet megvenni a következő talpakat: hímző, overlock, szegőző, vaköltés, zsinórbevarró, rejtett cipzár, quilt, fodrozó, stoppoló-/hímző, felső anyagtovábbító

- mivel az öltés szélessége és hossza külön állítható, még ki kell tapasztalnom, hogy milyen kombináció milyen cikk-cakk öltést ad (nyilván majd készítek egy mintadarabot, csak idő kérdése)

- vásárláskor érdemes minden tartozékot megnézni, mert nekem pl. egy hihetetlenül koszos lábpedált adtak a korábban állítólag kirakati dekorációként üzemelő példányhoz

 

*A bizti kedvéért egy áttekintés (a Varrógépcentrum oldaláról)

 

16 varróprogram
gomblyukvarrás 1 lépésben

stretch program
rejtett öltés
overlock programok (nyitott és zárt)
gumizó program
himzőminták (sorminták)

quilt program
öltésszélesség és -hossz állítás
szálvágó
szabadkar
tűbefűző
talpcsere gombnyomásra

 

fémalkatrész
körforgós (fekvő) hurokfogó
talpnyomás állítás
beépített INFO kártya (?)
programszélesség szabályozás (?) - ezekkel nem találkoztam

porvédő huzat

Előzmény: twisty (53)