toloba Creative Commons License 2008.02.26 0 0 1395
Toller-ügy: felháborodott a DEPORT '56

TEOL, Ihárosi Ibolya 2008. február. 26., 15:18

A TEOL.HU elsőként számolt be róla, hogy dr. Toller László tiszteletdíjának- és költségtérítésének ügyében megszüntették a nyomozást. A három névtelen feljelentés kapcsán megállapították, hogy nem történt csalás. Jogosan kapta dr. Toller László a képviselői juttatásokat.




A DEPORT '56 viszont hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést és a TEOL.Hu-ról értesült, hogy ez is a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságnál landolt. Tehát ezt eddig még senki nem vizsgálta. A TMRFK illetékesség hiányában megküldi a jelentést a budapesti rendőrkapitányságnak. Dr. Szerdahelyi Szabolcs, a DEPORT '56 elnöke ennek kapcsán az alábbi levelet írta dr. Domonkos László megbízott vezető ügyésznek.
Íme a nyílt levél, amit a TEOL.HU is megkapott:

DEPORT-'56
'56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága
1329 Budapest, Pf.:8.
T/F: 405-3665
E-mail: deport56@mail.datanet.hu

Dr. Domonkos László megbízott vezető ügyész úr részére
Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség
1055 Budapest, Markó u. 27.

Tisztelt Megbízott Vezető Ügyész Úr!

2008. február 25-én a sajtóból értesültem arról, hogy a DEPORT-’56 Toller-ügyben január 13-án tett feljelentése Szekszárdra, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságra került. A Tolna megyei online híradása szerint a megyei rendőrkapitányság bűnügyi osztálya bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozást dr. Toller László tiszteletdíjának ügyében. Dr. Horváth Péter osztályvezető-helyettes elmondta, hogy csalást az követ el, aki mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz. Dr. Toller László állapotával kapcsolatban azonban mindenki tisztában volt, a csalás tehát szóba sem jöhet.

A gond csak az, hogy a Tolna Megyei rendőr-főkapitányság csalás miatt tett feljelentések ügyében nyomozott, az ’56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (DEPORT-’56) képviseletében pedig jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt tettünk feljelentést azok ellen a személyek ellen, akik felelősek azért, hogy 2007. január 31-e után is folyamatosan kiutalták dr. Toller László országgyűlési képviselő tiszteletdíját és költségátalányát. A két feljelentést nem lehet összekeverni, mert más bűncselekményről szól az egyik mint a másik, és az elkövetők köre is eltérő.

Az előzményekhez tartozik, hogy a DEPORT-’56 az Országos Rendőr-főkapitányságon tett feljelentést 2008. január 13-án, amelyet azonnali hatállyal áttettek a Központi Nyomozó Főügyészségre. Innen két nap múlva, - azaz január 15-én - szintén áttették a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészséghez, amelyről értesítést is kapott a DEPORT-’56. Mivel további értesítést nem kaptunk, abban a hiszemben voltunk, hogy a nyomozást elrendelték, és az zavartalanul folyik.

A Tolna megyei online híradásából tudtuk meg, hogy a DEPORT-’56 feljelentése is a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságra került, ahol azt illetékesség hiányában nem vizsgálták, és azt meg fogják küldeni az ügyben illetékes budapesti rendőrkapitányságnak.

Mindent összevetve tehát a DEPORT-’56 feljelentése immáron az ötödik helyre fog megérkezni, anélkül, hogy bármi érdemi intézkedés történt volna. Mindezek alapján kérem megbízott vezető ügyész urat, hogy a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságra való áthelyezésről szóló határozatot részünkre utólag szíveskedjék megküldeni.

Budapest, 2008. február 26.

Tisztelettel: dr. Szerdahelyi Szabolcs a DEPORT-’56 elnök

http://www.teol.hu/index.php?apps=cikk&cikk=124632