passenger_to_frankfurt Creative Commons License 2008.02.25 0 0 6406
Magyargyűlölő náci szarzsákok a vádlottak padján:

"Magyar zászlót kötöttek a fejére a rendőrök, úgy ütötték

2008. február 25. 15:03

MNO

Tagadta bűnösségét az a négy rendőr, akik ellen a 2006. őszi fővárosi zavargások kapcsán bántalmazás vádjával indult büntetőper a Fővárosi Bíróságon (FB) hétfőn. A vád szerint a négy rendőr 2006. október 23-ról 24-re virradó éjjel, az Erzsébet hídi barikád szétverése után a pesti Duna-parton intézkedés közben két hátrabilincselt kezű személyt ütött, rúgott, az egyik földön fekvőnek csizmával az arcába tapostak, a német-magyar állampolgárságú férfi fejére magyar zászlót kötöttek, úgy bántalmazták.

A rendőröket hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértéssel vádolja az ügyészség. A négy rendőr egybehangzóan tagadta bűnösségét, és a hétfői tárgyaláson tanúként meghallgatott két parancsnok is határozottan azt vallotta: törvénysértés, bűncselekmény nem történt.

Az eljárás adatai szerint a sértettek a 2006. október 23-i budapesti rendezvényeken vettek részt, majd este az Erzsébet híd pesti oldalán emelt barikádnál nézelődtek. Mikor a rendőrroham szétverte a barikádot, a Duna-parton az Árpád híd irányába menekültek. Ekkor az egyik sértett tanúvallomása szerint egy szállodánál az eljárás során ismeretlenül maradt rendőrök hasra fektettek és bántalmaztak többeket, paprikaspray-t fújtak az arcukba és durván szidalmazták őket, mert állításuk szerint miattuk nem látták hetek óta a családjukat. Ezután az azonosíthatatlan elkövetők továbbmentek.

Ekkor két sértett, egy fiatal férfi és egy fiatalkorú leány segítségére sietett egy német-magyar állampolgárságú férfi, a szállodából vizet kértek, majd leültek egy padra. Ezután a sértettek vallomása szerint újabb tucatnyi rohamrendőr érkezett, igazoltatták őket, a két férfi kezét hátrabilincselték és úgy bántalmazták őket, a német fejére magyar zászlót kötöttek. A német férfi nyomozati vallomása szerint hallotta, amikor a rendőrök azt mondták: „Fiúk, itt be van kamerázva, menjünk!”.

Kérdésre a vádlottak elmondták, hogy az intézkedés alá vontak nem tanúsítottak ellenállást. A sértetteket ezután előállították, és ellenük büntetőeljárás indult, amelyet azonban még a nyomozati szakaszban megszüntettek a hatóságok.

Az elkövetők rohamsisakot viseltek, azonosító nem volt rajtuk, a sértettek jobbára nem tudták azonosítani bántalmazóikat, így a személyes büntetőjogi felelősség nehezen bizonyítható. A négy vádlott a második rendőri intézkedés végrehajtói közül került ki.

Arra a kérdésre, miért kellett előállítani a sértetteket, a vádlottak azt válaszolták, mert parancsot kaptak. Tanúként beidézett elöljáróik pedig arról beszéltek, hogy a barikádnál hasonló ruházatú személyeket láttak, illetve hogy koszos volt az eljárás alá vontak keze, „ruházatuk pedig bűzlött a spray-től”. Mire a bíró megjegyezte, hogy ennek oka lehetett akár a pár perccel korábbi, ismeretlen rendőrök által elkövetett bántalmazás is. A 2006. őszi zavargások kapcsán bántalmazással vádolt négy rendőr ügyében újabb tanúk meghallgatásával áprilisban folytatódik a büntetőper a Fővárosi Bíróságon.

(MTI)"