Derek Creative Commons License 2008.02.25 0 0 4620

Hat ez a dilemma,mit lehet belole vallalni es mit nem.

Foleg innen  szinte 100 ev tavlatabol.

Mivel en 20.szazad vegi szocdem vagyok az akkori radikalis lepeseket mai szemmel nem de akkori szocdem szemmel legtobb reszet igen. A kommun maga a megtrolo intezkedeseket es attrocitasokat kiveve valojaban megfelelt az akkori szocialdemokrata partok tarsadalomatalakito terveinek a cel szempontjabol, nem annyira az alkalmazott eszkozok szempontjabol.

 

Az oregapam vegig voroskatona volt a legjobb baratja meg voros or de szinte az osszes regi szocdem haverja valami modon benne volt a kommunben,vagy mint fegyveres testuletnel,vagy direktoriumi tagkent. De ezeket egytol egyig kivagtak 48-ban ,mint jobboldali szocdemeket ,mert ellene voltak a fuzionak.

 

 Ha ma a Munkaspart a szocdemek 1903-as programjat hirdetne a partot azonnal betiltanak mind szelsobalos , radikalis partot akik nem zarjak ki a mostani alkotmanyos rend eroszakos megdonteset ,hiszen ez mint opcio az 1903-as programban benne volt ha nem is a fejlecben.De a sorokban igen

 

 

 

"Ha Horthyval ki lehetett egyezni, akkor Kádárral miért nem vagy képes megbékélni? "

 

Ket kulonbozo dolog ,Horthyval egy kenyszeru helyzetben ,jobban mondva Bethlennel ki kellett akkor egyezni a part es a szakszervezetek legalitasa erdekeben,es 8 ezer internalt kiengedese fejeben, Bethlennek meg azert,hogy az antant allamai ahol eros szocdempartok voltak a parlamentben elismerjek az 1920 utani rezsimet aminek feltetele volt a legalis szocdempart.

 

Kadarral nem volt semmifele kiegyezes,legalabbis en nem emlekszem ra,hogy az 56-ban ujjaalakult szocdempart kiegyezett volna a kadari rezsimmel es legalisan mukodhetett. Ha 56-ot kovette volna egy kiegyezes(ebbe beleertem a kisgazdikat szocdemeket, Petofi part) a megtorlasok helyett es a szakszervezetek visszakaptak volna fuggetlenseguket es a Munkastanacsok tovabbra is szabadon mukodhettek volna akkor bizonyara mas lenne a velemenyem.

 

56 utan a szocdemek de gondolom a tobbi ujjaalakult koalicios partok kiegyeztek volna Kadarral, ha lett volna a masik oldal reszerol ilyen szandek,de nem volt.

 

Mert ugye a szocdemek szocializmust akartak, noha olyan totalisat azert nem,hogy a sarki trafikos is az allami trafik troszt resze legyen:-)) De a nagy vallalatokat es bankokat ,banyakat allami kezben a foldet meg a parasztok kezen es a szocdemek elott a dan szovetkezeti szisztema volt a minta.

 

De 56 utan ujra lecsuktak egy csomo szocdemet ,vagy internaltak, aki meg tudott lelepett amig lehetett mint Egri Gyogy ,Faludy,mi csak azert maradtunk mert a nagymama az elutazasunk elotti ejszakan gyomorverzest kapott izgalmaban,es apam es mi igy maradtunk,pedig vartak bennunket,le volt vajazva minden Svedorszagba.

Előzmény: PuPu (4619)