Kara-Indas Creative Commons License 2008.02.25 0 0 5751

"Vannak persze források arra, hogy Artabán bukása után voltak utóvédharcok"

 

Altheim kutatásai nyomán, de Corippus soraiból is tudjuk ugyanakkor, hogy a heftaliták vagy hun-avarok (onogurok) jóváhagyása nélkül semmi komolyabb politikai lépést nem tehetett a Szászánida uralkodó. A türk offenzíva megindulása óta viszont a perzsák egyenesen rokonszenvezhettek Istämi ellenségeivel, erre mutat legalábbis, hogy Bajánék gond nélkül átjutottak a birodalmukon. I. Khoszrau egy heftalita tanácsadójának a sugallatára égettette el a türk alattvalókká lett szogdoktól felvásárolt selyemkészleteket, a türköknek behódoló ugorok pedig arra intették a hazafelé tartó Zemarkhosz követet, hogy vigyázzon a Kuma folyónál lesben álló perzsákra. Nem lehetetlen, hogy ezeknek a perzsáknak a kötelékeiben már Baján katonái is ott voltak.

 

Vagyis a Heftalita Birodalom vezető népe, a hun-avarság, Theophülaktosz szerint a khunni és a var etnikum nem egyszerűen utóvédharcokat folytatott a Szászánidákkal szemben, hanem elég biztosan kézben tartotta a középperzsa politika irányítását (kb. úgy, ahogyan Atilla tette azt, velük egy időben, a két római birodalomrésszel). A türkök támadása után pedig a déli- vagy heftalita-hunoknak és a sahansahnak már egyenesen létérdeke volt, hogy egymást kölcsönösen támogassák.

 

 

 

Amit írsz, már megint egy halom katyvasz, még azt sem vagy képes rendesen megemészteni, amit itt a topikban készen eléd tálalnak...

Előzmény: Besnye (5702)