gazo2 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 287
Kedves Levelezőtársaim!

A Főtér közlekedési rendjének új szabályozása komoly indulatokat váltott ki annak idején. Jómagam az ismert mondásra hivatkozva - A puding próbája az, hogy megesszük - azt javasoltam, hogy próbáljuk ki a legutóbb életbe lépett forgalmi rendet, azután végezzük el, a tapasztalatok elemzése után, a szükséges változtatásokat. Úgy látom, hogy a március 1-jével életbe lépő forgalmi rendben üdvözlendő korrekciók történnek. Egy-két közlekedési táblának az áthelyezése pedig a jövőben sem jelent különösebb nehézséget.
Egyébként változatlanul az a véleményem, hogy minden szempontból jó megoldás a Főtérre nem létezik. Vagy ha igen, az csak a tér teljes mentesítése lehet a gépjárműforgalom alól. Tudom, hogy ez csak távlati cél lehet.

Ami sajnálatos a Főtér forgalmának terhelését illetően: a Sugovica partra megépülő Intersapar és a Galagonyás bejárata előtt épülő Lidl Áruház csak növeli majd az átmenő forgalmat. Ezért is, de a Sugovica part megóvása miatt is jó lenne időben megakadályozni, hogy a belvárosba vagy a vízpart közelébe még több áruház épüljön. Ez építmények helyett - funkciójuk miatt többé-kevésbé ronda dobozok, monstrumok - szabadidő eltöltésére, sportra, turisztikai-idegenforgalmi célra alkalmas tereket kellene itt kialakítani. Az áruházakat pedig a város szélére telepíteni.

Tisztelettel:
Gál Zoltán