Besnye Creative Commons License 2008.02.23 0 0 5702

Én úgy hallottam, hogy -7ben született. De igazán nem értem miért mész bele naptártémába? Én pl. azért nem, mert nem értek hozzá.

 

A párthus személynevekkel kapcsolatban az Árpád-korból:

 

Ha az avarok párthusok lennének, kellene valamilyen váz vagy valami, hogy 226 és 568 között hol voltak. Erre vonatkozóan még semmit sem láttam. Ugyanígy semmi magyarázatod nincs a magyar-méd koncepcióra sem.

 

Nem sorolom fel a többi felvetésedet, csak rávilágítanék annak gyengeségére. Irán a párthus időkben északról kapta a népesség utánpótlását. Amíg bírrták erővel a Párthus birodalom állt. Sztyeppei eredetű népek voltak ezek mind - jobbára szkíták és hunok, akik a megszállt területeken beolvadtak egy idő után. Felvetéseiddel azt sugallod, hogy megtelepedett és beolvadt sztyeppeiek mégiscsak újra elindultak volna nyugat felé - éppen ide is, - hogy a KM-et boldogítsák. Az ő helyzetükben ennek se füle, se farka, hisz ha ottragadt, megváltozott, és utána már nem ment sehová. Vannak persze források arra, hogy Artabán bukása után voltak utóvédharcok, meg kisebb csapatok elindulta volna valamerre, de erre nem alapoznék olyan méretekben, ahogy teszed.

 

Ezzel szemben én azt gondolom, hogy a sztyeppe környékén található bármiféle nyelvi, név vagy más hagyaték közvetlenül egyedül a nagy központi sztyeppre vezethető vissza. A kiáramlott és helyszínen beolvadt hódítók újbóli vándorlásai számomra kizártak. Ilyen alapon Eurázsia még kb. 50 helyéről kellett volna népességet kapjunk, de nem. Ma erre azt mondanák, hogy nem életszerű. Remélem érted: sehonnan, csak Iránból. Senki sem jött sehonnan, sem a Brit szigetekről, Finnországból sem, Bizáncból sem, Rómából sem, sehonnan. Hát ezért nem életszerű.

 

Ellenkező esetben nemcsak az avar-párthus, hanem a méd-magyar vándorlások történetével vagy adós. 

 

Ennek a topiknak ennek ellenére volt valami haszna. Talán olvassák olyanok, akik hallottak már a párthusokról. Az utóbbi 10 év forrásait tekintve ez elképzelhető. (Ha az általad mélyen lenézett Badiny nem ír annyit róluk, senki sem olvasta volna)  A kusán és szasszanida viták megnyitásával kapcsolatban szkeptikus vagyok. Ez még a vájtfülűeknek is sok, azaz soha nem hallottak róluk.  Neked kellene a legjobban tudnod, hogy a kusánról tök nulla, a szasszanidáról szimpla nulla az oktatás a felvilágosult magyar egyetemeinken.

 

Ha mondjuk a Révai lexikon Magyar viselet cikkét kiásnád a netről, megláthatnád a kusán érméken is látható kalpag, kacagány képét, mert akkoriban még adtak valamit a tudományra. Kaniska aranypénzein pedig remek ábrázolások vannak. De Révai régen meghalt, a kusánokat meg rég elfelejtették tanítani azok, akiknek ez lett volna a kötelességük.

 

 

 

 

Előzmény: Kara-Indas (5668)