mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 467
Hogy ne lógjon a levegőben a halandzsa, ajánlok egy igen egyszerű és földhözragadt módszert, amivel eldönthető, ez egy világos elmélet csak én nem értem mert hülye vagyok hozzá, vagy te se érted csak tanítod. :-)

Mutasd be kérlek a rendszered használatát egy teljesen konkrét számpéldán keresztül. Ez azért jó, mert így lehet megérteni, hogyan is működik az elmélet a gyakorlatban. Ezért vannak gyakorló feladatok a fizikakönyvekben az elmélet ismertetése után.

Először is add meg, mit választasz modellezésre a számpéldában. Fotont, klasszikus sugárzást, bármit, de konkrét, megnevezett valamit szemelj ki, nem kell bonyolult dolog, sőt. Fő az érthetőség.

Miután ezt tisztáztad, válassz ki egy ilyen konkrét akármicsodát, amit mi is ismerhetünk. Pl. ha foton, akkor lehetne mondjuk a H atom 21 centis átmenete. Ha klaszikus sugárzás, akkor lehetne mondjuk egy 639nm-es vörös lézer fénye.
Ha nem ilyesmire gondoltál, mondj mást, de mondj konkrétumot, akkor tudjuk miről van szó.

Ezután ezt a valamit, amit kiválasztottál, írd le a vektorral. Add meg a vektor összes számértéket, akárhány dimenziód lehet, de add meg mindet. Konkrét számokat. Azt is mondd meg, miért pont ezek a számok, hogy más is utánad tudja csinálni hasonló példában. Vagyis mit jelentenek benne a számok, hogyan kapod épp ezeket a számokat a kiválasztott akármicsoda jellemzőiből.

Tehát add meg, mit jelent a vektorod, és add meg számszerűen.

Aztán bontsd fel komponensekre, ahogy írtad. És a felbontás vektorainak is add meg a számértékeit, és azt is, hogy mit jelentenek ezek a számok, és hogyan kapjuk meg őket az akármicsoda vektorából.

Ha meg tudod tenni, kiindulási alap lehet egy értelmes vitához.

Ha nem, akkor te se érted amit magyarázol. ;-)

Előzmény: Aurora11 (461)