nannaa Creative Commons License 2008.02.18 0 0 2123

Tudod, az emberek többsége ténylegesen rá van kényszeritve a szlovák nyelv használatára. Ha nem a munkahelyén, akkor a hivatalokban, vagy az üzletekben... Igaz, hogy vannak olyan összefüggő magyar területek, ahol fehérhollónak számitanak a szlovákok. Magamon is észrevettem, hogy mióta befejeztem a középsulit, és állandó magyar környezetben vagyok, egyszerűen fokozatosan estem ki a szlovák nyelvből. (magyar középsuliba jártam, de Kassán.) Más a helyzet azokkal, akik magyar suliba járnak, de szin magyar területen és nem is keverednek szlovákok környezetébe. Nem igaz, hogy nem tanulnak meg valamelyest szlovákul (annyit mindenképen, amivel elboldogulnak), de bizonytalanok, és főleg az állandó rosszallás a szlovák tudásuk miatt teljesen elbizonytalanitja őket, sőt van akiben tényleg ellenérzést vállt ki. Van olyan ismerősöm, aki saját bevallása szerint nem tud szlovákul. Ha kap egy hivatalos levelet, elhozza, hogy forditsam le neki, mert nem biztos, hogy jól érti-e? Az illető 40 éves, és az egész életét itt, a magyar területen élte eddig le. Ami meglepett, az az, hogy jelen voltam, amikor árut hoztak az üzletébe, és szlovákul beszélt a szállitóval, szlovákul rendeli meg telefonon az árut... Tehát, még igy sem tudja elkerülni, hogy ne kelljen használnia a szlovák nyelvet. És használja is. Csak van benne egy jó adagnyi tréma, meg bizonytalanság, kissé már fóbiának nevezném.

 

Azok, akik ténylegesen nem használják a szlovák nyelvet, csak azok, akik alulműveltek - mint az egyik ismerősöm, 12 évesen idegösszeroppanást kapott, nem is ment többé vissza a suliba - no ő tud érdekes dolgokat kreálni a szlovákkal, de még igy is megértették a rendőrök a helyi bárban, amikor Kassáról lejöttek valamiért. Persze jót röhögtek rajta:-) De megértették. Illetve már az a generáció, akik lehet, hogy valamikor tanulták a suliban, de évtizedek alatt még a szociban, helyi agráriparban dolgozva, tényleg lekopott róluk. A mai közép és ifi korosztályban csak az nem tud semmit sem szlovákul, aki teljes antitalent a nyelvekhez.

 

Az egyik unokatestvérem szlovák középiskolába járt. Ha ma valamilyen hivatalba akar menni, mindig visz magával valakit, aki "tud szlovákul".

Nem arról van szó, hogy ne tudna (ahogy másoknál sem igazán erről van szó), hanem arról a hozzáállásról, amit automatikusan megkap minden magyar egy szlováktól, ha csak egy kis hibát is vét, vagy hirtelen nem jut eszébe egy szó. Egyszerűen görcsölünk a szlovák nyelvtől. Ez a görcs a szoci alatt nem volt ilyen erős. A mecsiári időszakban robbant, és azóta nem tudunk magunkhoz térni. A mai helyzet pedig nem oldja, hanem erősiti ezt. Épp az ellenkezőjét érik el a mostani piszkálódással, mint amit akarnának. A magyarok többsége elkezdi lassan, de biztosan tudatosan kerülni a szlovák nyelv használatát.  

 

Tényleg nem kellene erőltetni.

Előzmény: FriendlyFire (2122)