CiniKuss Creative Commons License 2008.02.17 0 0 274

"Nem tudom azt elhinni,hogy sohasem tudjuk mi a valóság..."

A megfigyelés, a mérés mindíg megváltoztataja a valóságot. Más a valóság, ha nem figyeljük meg, ha nem végzünk rajta méréseket. Ha belemérünk - néha csak szinte észrevétlen mértékben, de - megváltoztatjuk a valóság menetét. Valójában tehát mindíg csak a mért valóságot tudjuk modellezni. Vagyis abban igazad lehet, hogy: "nem lehet elhinni, hogy sohasem tudjuk meg mi a MÉRT valóság".

Azt azonban bárki feltételezheti, hogy a valóság terjedelmesebb - azaz méretlen, megfigyeletlen - része más lehet, mint amit a mérésekből következő modellek leírnak.

A valóság megfigyelése, és ebből következtetések levonása a földön csak egy igen korlátozott lélekszámú kis csoportnak adatik meg (pár ezer-tízezer ember). Ha ennél jóval többen biztosítják, hogy a mérések egy kívánt modellnek megfeleljenek, akkor vidáman döngethetik a tudósok a mellüket, hogy lám-lám sikerült megfejteniük - az egyébként rájuk eröltetett - valóság mibenlétét.

A fentieket, csak azért villantottam fel, hogy lássuk, nincs egyszerű dolgunk. Ám emellett én is reménykedem abban, hogy egyszer tényleg a valóság birtokába jutunk. Ez azonban nem a mai - eltorzított gondolkodású - korban (középkorban) fog megtörténni.

Előzmény: Aurora11 (259)