Volt tüzér Creative Commons License 2008.02.17 0 0 5274
Gyula!
Találtam a saját fórumunkon egy kortársadat. Ő a kiképzés után a dunaföldvári osztályhoz került, és 1962-ben volt is kint Asulukban lőni.
Börgönd érdekes karriert futott be, miután Te otthagytad. Jó darabig ott volt a LKK, de ott volt a 11. ezred egy harci és egy technikai osztálya is. Na de ezt gondolom, tudod. Pontos dátumokat hagy ne írjak, mert nem készültem fel rá. Valamikor (talán 1969-ben) az LKK elköltözött Debrecenbe, a szakmában nagyon sokaknak azzal a laktanyával vannak közvetlen emlékeik.
Hogy a hatalmas laktanya ne maradjon kihasználatlanul, felállították és oda telepítették az egy szem csapatrepülő parancsnokságot, a közvetlen alakulatait, és egy könnyű szállító helikopter ezredet. Mikor én 1978 - 1981. között ott voltam, akkor éppen KA-26 és MI-1 gépeik voltak. Ekkor az eredetileg odatelepített két lérak alakulat már csak utalt (vagy inkább utált) szerv volt.
1981. január 12-én 20.00 órakor felkerekedtünk, és a harci osztállyal feltelepültünk a Pilis csúcsra. A laktanyától Fehérvár felé lévő tüzelőállást ekkor adtuk fel. Én még abban az évben májusban voltam ott némi gépjármű anyagot elszállítani, de aztán hosszú ideig semmi. A területet hamarosan átvette a fehérvári 5. hds. pság, akik a hajdan meglévő 4-5-6. indítóállvány helyére építettek egy megerősített tartalék vezetési pontot. Azt használták is, amíg az 5. hds. létezett. Mikor azt felszámolták, akkor már nem volt értelme a vezetési pontnak sem, az utódnak meg nem kellett.
Mikor a repülő parancsnokságot felszámolták, akkor a börgöndi technikai osztályból az ország legnagyobb zászlóalja lett, mert a laktanya és a repülőtér fenntartására, őrzésére elég komoly állományt kapott.
Az az alakulat is otthagyta valamikor 1996. körül, ugyanis a technikai osztályt áttelepítették Mezőfalvára. Onnantól a területet egy ideig még őrizte néhány katona, de annak már nem volt sok értelme. Én előző év nyarán voltam ott utoljára, meg ősszel egy repülőnapon, de sok normális dolgot nem láttam. Mindenütt rom, gaz és bozót. Talán csak a repülőtér van valamennyire rendben, de azt egy fehérvári repülő egyesület használja. A laktanyába egyébként be lehet menni, nem őrzi senki.
Előzmény: gyula 68 (5271)