gazo2 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 27
Kedves Levelezőtársaim!

Hogy Bajának önálló színháza, saját társulata legyen, a gondolat már az 1800-as évek elején felmerült. Akkor vándortársulatok járták a vidéket, köztük Kilényi Dávid híres Magyar Színjátszó Társasága, mely 1826.december 2-től 1827. április 11-ig "61 előadatok" között az itt élő Rózsavölgyi Márk egyik darabját is bemutatta. Helyileg az Oroszlán fogadóban, a mai Erste Bank helyén.
Az idők folyamán mindig felmerült, hogy Baja gazdaságilag elbírna-e önálló színházat. Ha feltételezzük, hogy a környékkel együtt kulturális igény lenne, hogy a közönség estéről-estére megtöltene egy 500-600 fős termet.
Jómagam nem tartom magamat különösebben hozzáértőnek. Legfeljebb annyival vagyok közelebb a kérdéshez, hogy a Pécsi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok zenekarában évtizedekig játszottam. Tehát nagyon sok színdarab és opera színpadra állítását láttam.
Nos, a költségek nagyon tetemesek. Olyannyira, hogy az államnak mindig kellett hozzápótolni a jegyárakhoz. A színészek, a zenekar, a műszak munkabéreire különböző járulékok rakódnak. Tetemesek a propaganda költségek, fűtés, világítás stb.
Baján ezen felül mindenképpen korszerűsíteni kellene a Városi Színházterem színpadát. Pl. a forgószínpad ma már elemi követelmény. De nincs megfelelő öltöző, díszletraktár sem. A jelenlegi színpad erősen huzatos. (Láttam Pécsi Ildikót a Heilbronni Katicában, jelenésére várakozva szinte megfagyni.)
Szerintem Baja legközelebb az önálló színházához megyeszékhely szerepe idején, tehát 1921 - l950 között volt. Az óhaj tiszteletre méltó, de a jelen időkben, amikor nagy városaink színházai is a puszta létükért küzdenek, aligha válhat valóra.

Tisztelettel:
Gál Zoltán