lilaköd mámor Creative Commons License 2008.02.15 0 0 17

Miguel Angel MartinezA Magyarországról érkező hírek aggodalommal töltenek el, de nem lepnek meg. Az eseményeket követve úgy tűnik: a erőszak megjelenése logikus állomása annak a folyamatnak, amely Európa több országában, így önöknél és – hogy messze ne menjek - az én hazámban is zajlik – mondta a 168ora.hu-nak Miguel Angel Martinez. A spanyol szocialista párti politikus kritikát fogalmazott meg a magyar belpolitika főszereplői felé.

Súlyos felelősség terheli a Fideszt - mondta -, mert végtelenül populista és demagóg politikát folytat. Eszköztárában minden megengedett, csak hogy lejárassa a kormányt. Úgy tűnik, az így teremtett kártékony hangulatban bármilyen indok jó, hogy ürügyként használják az erőszakos utcai megmozdulásokhoz, újabb és újabb utcai demonstrációkhoz. A Fidesz pedig nem határolódik el egyértelműen. Márpedig a demagógia és a populizmus jelentik a táptalajt a szélsőjobboldali, újfasiszta mozgalmak számára, amelyek eljutottak a verbális erőszaktól a valódi erőszakig – mondta a spanyol politikus.

„A verbális erőszak jellemzi a Fideszt, és annak vezetőjét” – jelentette ki az EP alelnöke. „Számomra ez azért ismerős, mert ugyanez jellemzi a Fidesz testvérpártjának, a Spanyol Néppártnak a vezetőit is. Demagógia, populizmus, agitáció, mozgósítás.” Állítja: ismerős receptről van szó. Vagyis a kormány lejáratására minden eszköz felhasználható. Ez megmérgezi a társadalmi légkört.

„A szélsőjobbosok számára természetes, hogy az erőszakot a politikai nyomás eszközének használják, mivel nem hisznek a parlamentáris demokráciában, a parlament szerepében. Ők eredendően antidemokratikusak. Azért irányul alapvető kritikám a jobboldali demokratikus pártok felé, mert demagógiájukkal végső soron ezeket az erőket segítik.”

Martinez kisebb mértékben, de hibáztatta a kormánypártokat is. „ A kormány - csak hogy ne keltsen riadalmat a társadalomban – hajlamos azzal érvelni: semmi baj, jelentéktelen csoportosulásokról van szó. A probléma az, hogy az újfasiszta és fasiszta csoportokra igenis oda kell figyelni, akármilyen kicsinyek legyenek is” – mondta. Véleménye szerint részben érthető a kormányzati reakció. Ennek hátterében időnként az áll, hogy a veszély emlegetése miatt ne romoljon az ország külső megítélése. Az EP alelnök azonban az elmúlt napok eseményeit idézve hiányolta az energikus kormányzati fellépést. Szerinte a szélsőséges csoportok méretétől és befolyásától függetlenül – jogi és rendőri fellépéssel - mindent meg kell tenni a tevékenységük megakadályozására.

Spanyol példákból kiindulva úgy fogalmazott: az ilyen helyzetre a társadalomnak éretten, higgadtan és demokratikusan kell reagálnia. „Mindenek előtt teljes támogatásáról kell biztosítania azokat a politikus kollégáimat, akik a támadások áldozatai lettek.”

--------------------------------

kedves asszonyom. kegyed is megszavazta a Slota csicskája Fico visszatérését?

 

igen?

 

nem kérünk Slota csicskásainak a véleményéből.

 

főleg nem szélsőjobb kérdésben.