Zitka Creative Commons License 2008.02.11 0 0 47862

No közben hazaértem. A konyhás levlistán volt erről szó pár napja, onnan mentettem le magamnak a tudnivalókat. Az arányok kb. azok, amit itt többen írtak: egy 0,7 dl-es befőttesüvegnyi tejbe egy púp. ek. élőflórás joghurt kell. A tejet felmelegíted, aztán visszahűtöd kb. kézmelegre, és akkor teszed bele a joghurtot. Kint hagyod kb. egy napig, aztán mehet a hűtőbe. Becopyzok egy picit hosszabb leírást, amit egy kedves levtársunk írt. Itt a tudományos hátteret is megérted. :-)

 

 Zs. altal is leirt felmelegitem-visszahutom akcionak az a
celja, hogy 80 fok korul a tejbol kipusztulnak az esetleg benne
levo mikroorganizmusok. Ennek kovetkezteben, amikor beoltod, a
joghurt mikrobai versenytars nelkul tudnak szaporodni, es biztos
joghurt izu lesz, nem valamelyik - szamunkra karos - versenytars
valik meghatarozova.
A visszahutesre azert van szukseg, mert 40 fok folott a mi
kedvenc, joghurtkeszito mikroorganizmusaink is pusztulnak.
Kenyeskedo fajta, igazabol szobahomerseklet folott szeretnek
szaporodni.
M. ugy szokta csinalni, hogy mikroban addig melegiti a tejet,
amig megborosodik, es alatta megjelennek az elso buborekok. Utana
hagyja visszahulni jo kezmelegre. Ekkor keveri bele az
oltojoghurtot, masfel liter tejbe egy atlagos meretu poharkaval
(nem erdemes sporolni az oltojoghurttal, mert itt is az a cel,
hogy meghatarozo tobbsegben legyenek a szamunkra hasznos
mikroorganizmusok, nehogy mas szaporodhasson tobsegge). Utana
beteszi a (villany)sutobe, amit 40 fokra elomelegitett. A futeset
kikapcsolja csak a belso vilagitasat hagyja, Ettol nem hul ki
kezmeleg ala. Igy nehany ora alatt megkocsonyasodik. Ha lassabb
fogyasztasra keszul, akkor kisebb uvegekbe tolti a beoltott
tejet, es lezarva kerul a sutobe. A lezart uvegekben hetekig is
elall. Ha nincs erre hasznalhato suto keznel, akkor lehet a
radiator fole (esetleg ra) allitani, vagy a hutoszekreny
tetejere, ahol jon fol a meleg. Lenyeg, hogy szobahomersekleten,
vagy folotte tartsad.
Erdemes tobbfele elofloras joghurtot kiprobalni. Gondolom a
tejuzemek nem mind ugyanonnan szerzik be az oltashoz hasznalt
szintenyeszetet, igy mas az ize, allaga a joghurtjuknak, ami a
haziban is megjelenik. Jo tapasztalatokat szereztunk a Jasztej
joghurtjaval. A legjobb, de nehezen beszerezheto es nem olcso a
Cserpes (?) kapuvari magan tejuzem joghurtja. A Nagycsarnokban a
hatso kijaratanal levo tejesnel kaphato.

Előzmény: csincsilla72 (47843)