ebenezer Creative Commons License 2008.02.02 0 0 4199

Annakidején rádióinterjúben volt szó a dologról, én meg voltam oly balga, hogy a jövőbe nem látván, nevet nem jegyeztem meg, sem föl.

De azért emlékszem az álláspontra, így névtelenül is. Lehet, persze, hogy valami hajléktalant béreltek föl a dologra, mint a Horn elleni vádaskodásra is egykoron, ki tudja?

Aztán meg szó esett, talán éppen ezen a topicon a bányászat vízkiemeléséről a Bakonyban.

Azért említem, mert nem csak a Balaton-felvidéken, de még nálam, Piliscsabán is eltűntek a vizek a kutakból, ami ugye a kilométer távolságot tekintve elég meglepő, nem?

A Duna vize meg tudtommal nem csökkent, megfelel a szokásosnak az ingadozásokat is tekintve.

Ezt a zöldséget meg honnan tecc?

Miután minden kivett víz szennyezve is, vagy tisztítva, de az öntözésre használt kivételével csak visszakerül belé.

Az energiatermelés pedig csak annyiban volt, és lenne is fontos, merthogy szegény ország vagyunk, és a kevés is jól jön a háztájiban.

Amúgy pedig én az Alföldet említettem, és a Tisza szabályozás miatt sem kifejezetten a felszín közeli, hanem a mély rétegek kiszáradását.

Hogy ez a gyakorlatban miként s hogyan van, geológus biztosan jobban tudja, gondolom ez a szakmája. Mindenesetre ilyen dolgokat meséltek, én balga meg elhiszem nekik.

A hajóút meg azért nem idevágó, mert nem több víz kell a mederbe, hanem azt ki kell mélyíteni, méghozzá folyamatosan a hordalék miatt.

Tengeri kikötőben is így szokás, nem a tengervíz szintjével próbálkoznak.