PuPu Creative Commons License 2008.02.02 0 0 4173

Uhukám, kezd ez az egész kicsit morbid lenni.

Te itten kinyilatkoztatsz olyasmikről, amelyeket sosem láttál és tapasztaltál meg, ami azért nem helyes, hidd el, - lehetnél egy kicsit mértéktartóbb talán.

1. A "ti" ebben a mi kis vitánkban a mai magyar vulgárjobb, a "mi" meg a baloldalt jelenti.

Attól pedig, hogy valaki leírja, hogy nem kedveli a kommunizmust, még nem lesz ab ovo demokrata, - igen könnyen előfordulhat (és ez ma szinte általánosnak is tekinthető) hogy a baloldali bolsevikokat jobboldali bolsevikok akarják felülírni, - a "mostantól mienk a kizárólagos igazság és a nép legyen boldog a mi receptünk szerint" szép elvét követve.

Ezen kívül nem értesz te semmit, de legfőképpen a társadalom helyzetét, és az egyes emberek társadalomhoz való viszonyát nem érted.

Például nekem személy szerint jobban megy, mint az átkosban, mégsem tetszenek olyan dolgok, mint a létbiztonság, közbiztonság, társadalmi mobilitás és az esélyegyenlőség teljes hiánya.

Amikor meg azt hallod valahol, hogy "Kádár idején jobb volt", akkor gondolj arra, hogy a legtöbb ember szarik a magasztos elveidre, leginkább minkát szeretne, munka után meg meginni egy kori sört a haverokkal, este a nyugodt holnap tudatában leülni a családdal a tévé elé, iskoláztatniu a gyerekét, hét végén sütögetni egy kicsit a telken, stb.

Ezt megadta neki az a rendszer, ez meg helyette a stresszt és a létbizonytalanságot garantéálja számára, és az átlagember nemigen szeretne szabadsághős lenni, - a "Fázunk és éhezünk, átlőve oldalunk, mienk minden nyomor, de szabadok vagyunk!" nem túl vonzó program számára, szívesen elcserélné a tuti vasárnapi húsleves-rántotthús combóra...

Mielőtt rákérdeznél, nem szeretem a rántotthúst és engem nem stresszel halálra a létbiztonság hiánya, - tudok együttélni vele...

2. A parlamentnek igazi hatalma volt, csak a döntéselőkészítések módja volt más, - egy egyetemi tanár akkortájt másik egyetemi tanárral vitatkozott, nem Révész Mártírusszal.

A parlamentnek rengeteg pártonkívüli tagja volt, az összetétele leképezte nagyjából a társadalmat, osztályszerkezetét és érdekcsoportjait tekintve is, - igaz, nem bohóckodtak olyan látványosan, mint ma teszik elcseszett utódaik...

Az a módszer pedig, ahogy megpróbálták megakadályozni Rajk indulását, a mai politikai életben igencsak  lightnak lenne tekinthető. 

3. Valamennyi, a társadalom számára fontos törvény megalkotását társadalmi vita előzte meg, - a BTK-tól a PTK-ig, az egészségügyi törvénytől az ifjúsági törvényig. 

És az előzetes vita érdemi volt, mert nem arról szólt, hogy az egyik érvelő fél a másikat mindenáron és az eszközökre tekintet nélkükl a földbe akarta taposni, hanem arról, hogy hogyan lehetne optimálisan szabályozni az adott kérédést.

4. A Népfront nem választási szervezet volt, hanem fórum, ahol elmondhatták a társadalomról szóló véleményüket azok, akik nem akartak az egypárt fórumain politizálni, - ezeken a fórumokon rengeteg olyan vélemény hangzott el, amelyik eltért az aktuális előterjesztésektől, és számtalan alkalommal épültek be a döntésekbe az ilyen fórumokon elhangzott javaslatok. Különösen a tudományos és művészeti élet képviselői vettek részt ilyen formában ebben a munkában.

Nálunk pl. a helyi Népfront alelnöke ma az egyik jobboldali párt önkormányzati képviselője, bizottsági elnök, és ma sem csinál mást, mint akkor, - a saját szakterületén igyexik képviselni a józan észt...

5. Stumpf és Mikola pedig, - megismételném, - azért kerültek ide, hogy a kádári "aki nincs ellenünk, az velünk van" politikájának gyakorlati megvalósítását illusztrálják neked, - hátha megérted a lényegét.

Optimista voltam...

Antall pedig ennek az intézménynek - a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumnak az igazgatója volt, munkája elismeréseképpen a Munka Érdemrend arany fokozatával tüntették ki.

Többek között ezt utálom bennetek, - már hogy azért, hogy vélt igazatok bizonygassátok, meghamisítjátok a tényeket...

6. A fantsay az, ami csak az emberek fantáziájában létezik, - talán nézz meg egy térképet: Irak és Afganisztán a valóságban is fellelhető.

Örülök, ha bővíthetem az ismereteidet...

Mellesleg nem arra utaltam, amit te kiolvasol a hozzászólásomból, - felületes és kapkodó vagy.

7. Amit te itt a politikáról összehablatyolsz, - már megbocsáss, - de értelmetlenség.

Ennyi erővel nyugodtan fikázhatod a rendi országgyűlések intézményét, vagy számon kérheted Mátyás királyon a szabad választásokat, esetleg Szent Istvánon az emberi jogok lábbaltiprását, - megteheted, csak hülyeség.

A történelemnek nem az ítélkezés a dolga, hanem a társadalom mozgásának bemutatása, a folyamatok okainak és következményeinek a vizsgálata, hogy okuljunk belőle a jövőre nézvést.

Az általunk taglalt társadalom Magyarország társadalma volt, 1956-tól 1998-ig, elmondhatod, hogy mennyiben tért el a polgári demokráciától, de tedd hozzá, hogy az a társadalom soha nem is akart polgári demokrácia lenni, és nyiltan felévállalta a termelőeszközök társadalmi tulajdonnát és a munkáshatalmat, - azt tartotta igazságos társadalomnak.

A mai pedig deklaráltan polgári demokrácia akar lenni, de ez csak annyira sikerült jelenleg, mint amikor a hernyó deklarálja, hogy ő egy pillangó...

te most éppen az almán kéred számon a körte tulajdonságait, - nem biztos, hogy ez így helyes.

7. Én nagyon utálom a nácizmust, de eszembe nem jutna Hitler legitimációját kétségbe vonni. és a legitimációt nem az általad favorizált szabályok adják, hanem a hatalom valóságos birtoklásának képessége, a legitimáció ugyanis nem erkölcsi kategória.

Nézz utána.

8. A választás nem volt kötelező, - én pl. a Kádár rendszerben tán egyszer mentem el, a többi alkalommal családlátogatásra mentem, vagy sürgős építkeznivalóm volt.

Igaz, erre próbálták ösztönözni a választási szervek az embereket, de nem volt kötelező a HNF jelöltjére szavazni, - lehetett volna nem elmenni, lehúzni a jelöltet a szavazólapról, összetépni a szavazólapot, zsebretenni és hazavinni, stb.

Mégis, apád is bedobta az urnába, így járulva hozzá az önkényuralom fenntartásához, a te nemzéseddel pedig bevert egy szöget a kapitalizmus koporsójába...

9. Leszámítva, hogy olyan fogalom, hogy elavult iparág ( hacsak nem a nyílpuskakészítő ágazatra gondolsz ) nincs, - még butaságokat is beszélsz.

Különösen csípi a szemem a "lakásosztogatásról" idepöttyintett kis megjegyzésed.

Tájékoztatnálak, hogy a Kádár korban Magyarország lakosságának egyharmada költözhetett új lakásba, a sokat szidott panelek pedig Budapest lakásállományának 30%-át adják, ha jól emléxem...

Neked egyszerűen nincs fogalmad arról, hogy milyen helyzetből indult az ország, - úgy vagy, mint Maria Atoinette a kenyérkérdéssel...

Tengíz jó üzlet volt, a hazai bányászat nem tengízben folyt, hanem tatabányán meg még néhány helyen, a Bősi erőmű tervezett kapacitásából ránk eső hányad megfelelt volna egy paksi reaktorblokk teljesítményének, a bősi első terveket Horthy alatt készítették el, és a gazdaság nem nagyon az erősséged, így inkább nem is csesztetnélek vele...

Egyébként mikor olvastad tőlem, hogy szeretem Viktort?

Vagy lemaradtam volna valamiről, és már kötelező szeretni?

:O))))

 

 

 

Előzmény: uhu20 (4170)