zsolti05 Creative Commons License 2008.01.31 0 0 230
Begurultak: beperli Kósa Lajost a kormány?

MTI
2008-01-31 17:31

 

A kormány megvizsgálja, hogy jogi úton vegyen-e elégtételt Kósa Lajoson, a Fidesz alelnökén az uniós pénzek felhasználásáról tett előző napi kijelentése miatt. Ezt Daróczi Dávid közölte a kormányszóvivői tájékoztatón, csütörtökön Budapesten. A Fidesz szerint Kósa Lajos tényekről beszélt.

 

Kósa Lajos szerdán Debrecenben arról beszélt, hogy a kormány kétmilliárd forintot költött uniós pénzből kampányra. Daróczi Dávid minden alapot nélkülöző hazugságnak nevezte az ellenzéki politikus kijelentését. Hangsúlyozta: hasonlóan lépnek fel minden jövőbeni rágalom és politikai hazugság esetén, amelyek az uniós fejlesztési források pályáztatását vagy felhasználását támadják. 

Ez ugyanis nem pártpolitikai, hanem nemzeti ügy. Alkalmatlan arra, hogy politikai acsarkodás eszköze legyen, de méltó arra, hogy védettséget kapjon a mindennapok pártpolitikai vitáitól - hangoztatta Daróczi Dávid. 

A kormányszóvivő úgy látja, a Fidesz úgy fél az uniós források nyomán beinduló fejlesztésektől, mint ördög a tömjénfüsttől. Mint mondta, az ellenzéki párt politikusai nem riadnak vissza semmilyen rágalom terjesztésétől, csak hogy az uniós fejlesztési forrásokat, azok felhasználását már előre gyanúba keverjék. A kormány azonban ezt nem fogja tétlenül tűrni - szögezte le. 

Kiemelte: uniós forrásokból uniós fejlesztésekhez kapcsolódó tájékoztatás zajlik, hiszen az Európai Unió szabályai előírják, hogy a pénz egy meghatározott részét kötelező kommunikációra fordítani. Daróczi Dávid felidézte Orbán Viktor egy 2001-es televíziós interjúban mondott szavait. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz elnöke akkor a közpénzből folytatott kampányt feszegető kérdésre azt válaszolta: "miért, a kormány miből szokott egyébként működni?" 

"A kormány minden mozdulata közpénzből történik, akkor is, ha a honvédelemről dönt, akkor is, ha családtámogatásról, akkor is, ha külföldi diplomáciai képviseletekről és akkor is, ha tájékoztatásról van szó" - olvasta fel a volt miniszterelnök interjújának leiratát a kormányszóvivő. 

Az elmúlt napokban a Fidesz elmondta, tételesen bizonyította, mikor, mennyi pénzt költ a kormány "hazugságkampányra", az "emberek elleni kampányra" az emberek pénzéből - mondta kérdésre válaszolva Cser-Palkovics András csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Fidesz helyettes szóvivője érdekesnek nevezte, hogy a kormányból most vált ki reakciókat ez a kérdés. Azt gondolom, Kósa Lajos tényekről beszélt - tette hozzá. 

Az MTI kérdésére - mi a bizonyíték arra, hogy a kormány EU-forrásból költ kampányra - Cser-Palkovics András azt mondta, "sokszor voltak olyan témák, olyan botrányok, amik kirobbantak, és egy részüket magából a költségvetésből lehet kiolvasni. Nemcsak a nagy költségvetésből, hanem annak a fejezeti lebontásaiból is".