Mirdad Creative Commons License 2008.01.31 0 0 2026

"Vallásnak" csak a vallás eredeti értelemében lehetne tekinteni a Szellemi Iskolát:

vallás: religio=religare=ÚJRAEGYESÜLNI. Mint a jóga szó szanszkrit gyöke.

Nem cél a halandó személyiség művelése, simogatása, ami leginkább az ÉN
gazdagítása különböző rejtett módszerekkel: misztikusan (a szív érzelmessége mögé rejtőzni), vagy az intellektus pallérozása, ami a "bölcsesség" álcája szokott lenni, miközben mindezek mögött ott az urgásra kész ember-állat, a kőkemény én-ember,
aki birtokolni, villogni akar a megszerzett (?) szellemi kincsekkel.
Már amennyi persze eljutott hozzá... Mert az úgy van, hogy a szellemi úton semmit sem lehet kieröltetni: csak annyit kapunk, amennyit megérdemlünk, amire méltók vagyunk. Szerencsére. És ez nem az intellektuális kapacitáson múlik, hanem a belsőnk tisztaságán, a megnyílt, megtisztult szív erején. Hisz ott fogan meg az IGAZI bölcsesség.
Az a mi szellemi tudásunk, amire belsőleg ránemesedtünk, s ha ehhez egyetlen oldalt sem kellet elolvasnunk, akkor úgy. Amit "lopni", "elcsalni", kieröltetni nem lehet.

A belső, megszabadító tudás (gnózis) évezredek óta SEM lett lejegyezve egyetlen könyvben. Szóban sem adta át senki TELJESEN.
Hogyan is lehetne leírni, elmondani azt, ami bennünk kell megszülessen, s belső birtokként magunk válván az Igazsággá, megszabadít. Ez a "jó vég", ahogyan a
tiszta szívű katár keresztények mondták.
Ez a vallás EREDETI értelmében - így lehet csak vallásnak nevezni az egykori
és mai misztérium-iskolákat, belső vallásokat, szellemi iskolákat.

Üdv!
Előzmény: fejlődő (2024)