ballazs58 Creative Commons License 2008.01.30 0 0 398
arra gondolok, hogy a szisztéma a következő lehet: van egy belső tér, ahová valmilyen módon beleadagolódik a pellet és ott az elég. ezt ahogy szedem össze az infót hol égető pohárnak, térnek, kehelynek, fazéknak stb nevezik. ide a pelletet általában csigával juttatják. az égő teljesítményét, ha jól tudom, mennyiségi szabályozással oldják meg. stb.. innen már sok kérdés merül föl: pl. hogy történik az égetés első beindítása, a szakaszos üzem miatti ujragyujtás, az égető...valami hőntartása, a képződő hamu kezelése-eltávolítása, az adagolószerkezet melegedésének (hevülésének) kezelése, a vissszaégés megakadályozása és védelme, az égéshez szükséges levegőmennyiség biztosítása, szabályozása, stb. stb......ezek lehet hogy jó infók, de lehet hogy más irányba kell menni. ezért keresem a megoldást. az olyan kérdések, hogy az égetőtérnek az anyaga, (hőálló acél, kerámia??) kialakítása is lényegesek, erről is keresek ismereteket.
érdekel a kandallóban alkalmazott égő, de nekem kazán a végcél. nem tudom amiket reklámoznak utólag fölszerelhető pelletégők, azok hogy égetnek. egyébként én bizony belenéztem a kazánom égetőrészébe amint átvettem, kíváncsi voltam rá. meg tisztításkor ki lehet következtetni a folyamatot.
ha elfogadod javaslatomat: próbáld megszerezni Hans-Peter Ebert Fatüzelés c. kiskönyvét. Cser kiadó 1997. rengeteg hasznos infó van benne.
a kormozódással kapcsolatban: a korom lehet fölszabaduló el nem éghető anyag vagy a tökéletlen égés eredménye. az első kizárható, ha a pellet megfelelő minőségű és nem nyomnak bele balaszt anyagot. a hasábfás kazántüzelésem tapasztalata, hogy nagyon lényeges a tűztér megfelelő hőmérsékletének elérése (minél hamarabb) és a tér hőmérsékletének stabil tartása. úgy tudom, hogy ez a hőmérséklet úgy 850 - 1000 C fok, de min. kell kb. 600 C fok. ekkor jó a tűztérben égés. a minél hamarabb-at jó kéményhuzattal, jó begyujtási technikával és nem gyakori ajtónyitogatással tudtam elérni. a tűztér hőntartását pedig a jó és mennyiségileg megfelelő levegő (huzat) szabályozásának biztosításával. ezek megvannak minden tüzelőberendezésen, csak a beállításon nagyon sok múlik. és meg kell oldani az értékek mérését, mert akkor lehet tisztánlátni ha tudom hogy mennyi az annyi (elnézést az eggyűgyű mondásért). az észrevételed a külső minuszos időjárással kapcsolatban már hozza is a választ: nem mindeggy hogy az kazánkörüli plusszos környezeti levegő, vagy a minuszos külső levegő lép be az égőtérbe. egy kazán körüli térben min. 15 - 20 fok van plusszban, vagy több. ha kint csak - 5 vagy -10 van a höfokkülömbség már 20 ~ 30 fok. ez jelentkezik a égés folyamatában, lényegében visszahűti az égésteret. nem tudom milyen összetételű pellettel tüzelsz, ha jól tudom a nem keményfafajtákból készült pelletek esetében jelentkeznek égetési és hamuképződési problémák. elnézést, ha hosszú voltam.
Előzmény: nortsen1 (396)