H_G Creative Commons License 2008.01.30 0 0 11830
Minthogy a Wenger bicska (Evolution S14) előtt sokáig használtam egy Victorinoxot (Sportsman), sőt rövid ideig egy nagy fekete modelljük (ennek nem tudom a nevét) is időzött nálam, gondoltam, leírom, mi különbséget látok én a két márka közt -- hátha jön egyszer vki, aki pont ezt az infót keresi.

- Fogás: ebben jobb a W, a hajlatok a markolaton tényleg kényelmesebbé teszik a piros műanyagot is, de akinek nem tetszik, hogy ez az anyag (mindkét márkánál) csúszós, az a W teljes alap-sorozatát megveheti gumiborítással is. Plusz, ha heggyel lefelé szúrási helyzetben markolom, a VX-nál a kulcskarikát tartó fémpöcök belemélyed a hüvelykujjamba -- a W-é oldalabbra van, nem jelent gondot.

- Penge: jobb a W, mert már a 8 cm-eseik is léteznek rögzíthető pengével. (A lock kicsit hülye típus, mert a vágóél síkjában kell lenyomni egy reteszt, miközben a pengét félig behajtom pont az ujjaim irányába -- a W megbízhatóan megáll félúton, de aki reflexszerűen rászokik erre a csukó mozdulatra, az még megjárhatja egy erős rugójú hagyományos bicskával. De legalább csúszós kézzel is uolyan jól kezelhető.) Bónusz: szélesebb a nyitó vájat, mint a VX-é, könnyebben beletalál a köröm.

- Ár: a W csinált mellé egy félhold alakú kivágást a nyélen, így könnyebb kinyitni, de miért nyitnám ki, amikor tompa? Direkt le van kerekítve (egy ár, vazze). A VX-é bezzeg tűhegyes, plusz még drótcsupaszító él is van rajta, sokkal jobb.

- Dugóhúzó: ezek egyformák, mindkettő sokkal jobban műxik, mint sok profinak hirdetett célszerszám.

- Sörnyitó + nagy csavarhúzó: szintén egyformán jók. A W büszke rá, hogy az övék nyitott helyzetben rögzül, ha rányomod a csavarfejre, de a VX sem csukódott be soha véletlenül.

- Konzervnyitó: 1 : 1, mert a W hegyes változata jobban nyitja a konzerveket, viszont a VX-én van kis csavarhúzó, amit használtam is néha (tipikusan lötyögő kilincsek ellen).

- Körömreszelő: jobb a VX, mert a W-en rövidebb ugyanaz a felület, elvettek belőle a nyitó vájat kedvéért, ami a VX-nál a túloldalra került. Kár, hogy a nagyobb modellekből kihagyják -- elvileg a fémreszelő simább oldala körömreszelésre is alkalmas, de az kamu. (Pedig kevés bosszantóbb dolog van, mint ha egy beszakadt körmöt nem tudsz kiigazítani estig.)

- Olló: sokkal jobb a W, a fűrészes él elvágja az olyan vékony/laza cérnát is, amit a VX csak meghajlít, és nem csúszik meg olyan síkosabb felületen, mint egy vastag köröm.

- Csipesz: jobb a VX, mert a W-é annyira pici, alig lehet megfogni.

- Fogpiszkáló: a VX horgas végűje zseniális, sokkal hatékonyabb bármely más típusnál. (De vmivel könnyebb elveszíteni mindkettőt, mert könnyebben kijárnak a markolatból, mint a W apróságai.)

Szóval, a pontszámot tekintve egálban vannak, de valójában a penge, olló és az egész jó fogása sokkal fontosabb szempontok, mint a fogpiszkáló, ár és csipesz...