renegade Creative Commons License 2008.01.29 0 0 79
A szappanfőzés emberi zsírból szovjet propagandafogás.

Ez így nem igaz. Édesapámat még a világháború vége előtt, 1945 elején hurcolták el a Dunántúlról Németországba katonának. (Még csak 15 éves volt.) Magnóra mondta nekem, hogy a Cseh-Morva Protektorátusban egy Eger nevű helységnél vesztegelt a vonatuk, amikor egy német vasutas dohányt kért tőlük. Ők adtak neki, amit szappannal akart meghálálni, "de mi nem fogadtuk el, mert akkor már hallottuk, hogy a németek valami nagyon nagy istentelenséget követnek el a zsidókkal szemben".

Magam is olvastam olyat, hogy a szappanfőzés csak legenda volt, de hogy 1945 elején a szovjetek által még meg nem szállt magyar területen nem szovjet hatásra terjedt ez a szóbeszéd, abban biztos vagyok. Horthy, majd Szálasi Magyarországán ilyenről szó sem lehetett.

Elég szar lehetett neked, mint a szovjet propaganda élvhabzsolójának apád szemébe nézni.

Én mindig örömmel nézek apám szemébe. Egész életében a becsület mintaképe volt. Azt a baromságot pedig, hogy "a szovjet propaganda élvhabzsolója", nem tudom értelmezni. Az az apuka se tudná, aki 1983 tavaszán a nyílt utcán azt kérdezte tőlem, hogyhogy nem vagyok még börtönben? Mert amiket a nyolcadikas fiának történelemórán előadok...

Nem voltam valami vonalas, az kétségtelen. De hungarista sem.

Alighanem ez a bajod.
Előzmény: Hungarus (76)